Mikor érdemes az orchideákat átültetni?

Legtöbbször kétévente egyszer, amit nehéz megállapítani egy olyan orchideánál, amit most vettünk meg egy bevásárló központban.

Itt érdemes megvizsgálni az ültető közeget, bár ezeket a növényeket legtöbbször még nem kell átültetni. Ha az ültető közeg túl iszapos, algás, netán már lebomlott, vagy a növény léggyökerei már túlnőttek a cserépen érdemes átültetni.

A növényt óvatosan emeljük ki a régi cserépből és távolítsuk el az ültető közeget a gyökerektől, úgy hogy semmi ne maradjon rajta. A fekete vagy sérült gyökérrészeket egy metszőollóval vágjuk le, a száraz levélmaradványokat is távolítsuk el. Természetesen az ültetéshez csak speciális orchideaültető közeget használjunk fel, ami ma már minden nagyobb kertészetben vagy virágboltban is kapható.

670px-Transplant-Orchids-Step-3

A cserép méretét mindig az orchidea nagyságához viszonyítsuk, de legtöbbször nem is kell nagyobb cserép elég az ültető közeget lecserélni. Ha sikeresen megtisztítottuk és átvizsgáltuk a gyökereket, tegyük vissza a növényt a cserépbe, úgy hogy a legfelső gyökerek a cserép karimája alatt 1 cm.-re legyenek és óvatosan szórjuk körbe ültető közeggel a gyökereket.

670px-Transplant-Orchids-Step-2

Ha nem oszlik el a gyökerek között az ültető közeg nagyon óvatosan ütögessük meg a cserép oldalát vagy egy hurkapálcika segítségével nyomkodjuk le a kéreg darabokat. Ültetés után ne öntözzük, és ne tápoldatozzuk a növényt 3-4 hétig, mert így gyorsabban fejlődnek majd a gyökerek.

670px-Transplant-Orchids-Step-10

Mindig nagy kérdés az orchidea rajongóknál hogy fontos -e az átlátszó cserép az ültetéshez. Nos, nem, mert bár ezek a, cserepek hasznosak mégis hamar bealgásodnak, így ami előny az hátrány is lehet. Ha ablakban tartjuk a növényt érdemes piros vagy fehér színű cserepet választani, mert ezek kevésbé melegszenek fel a naptól.

Minden orchidea ültetési igénye is változik így pl. a paphiopedilumot és a miltoniát úgy kell elültetni, hogy a léggyökereket legalább 2-3 cm ültető közeg borítsa. A cattleya és dendrobium fajtákat viszont olyan magasan kell ültetni, hogy a rizomákat ne takarja ültető közeg. Ültetéskor érdemes a növényeket egy hurkapálcikával rögzíteni, mert így szilárdabban ál a cserépben.

Ha a cserépben több kisebb orchidea is kihajtott érdemes őket külön cserépben elültetni így máris növeltük az orchidea állományunkat.

A frissen átültetett orchideákat érdemes reggel és este enyhén permetezni, hogy ne száradjon ki. A permetezésnél a léggyökereket és a levelek fonákját szórjuk be vízzel.

Tehát az orchideák átültetése nem is olyan nagy feladat, csak tartsuk be az ültetés optimális időszakát és néhány fontosabb szabályt.

Forrás: wikihow

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.