Megmutatjuk, hogyan látszik arcon a sok glutén, alkohol és cukor

Nem titok, hogy a helytelen táplálkozással és az egészségtelen életmóddal, ártunk a bőrünknek. De  érdemes azt is tudni, hogy egy plusz pohár bor vagy egy extra pirítós is azonnal kiülhet az arcbőrünkre.

Nigma Talib írja: “Ha valaki eljön hozzám, ránézek és azonnal meg tudom mondani, milyen élelmiszerből eszik túl sokat, és milyen anyagok fogyasztása miatt öregszik az arcbőre.” Talib személyesen kezelt olyan hírességeket, mint Sienna Miller és Charlotte Tilbury és ők is elismerten  nyilatkoztak kiváló bőrápolási szakértelméről. Most megtudhatjuk, hogy milyen élelmiszerek gyorsítják az öregedési folyamatokat, mert Tilbury a tipikus jegyeket kategóriákba sorolta, jól megkülönböztethető, jellegzetes tünetegyütteseik alapján: Ezek a  “Tejes arc”, “Glutén arc”, “Cukor arc”, és igen, sajnos, a “Bor arc.”
Figyelem: az itt található információk nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatokat, csak érdemes megfigyelni őket és ha szükséges, odafigyelni a jelekre.

1. Tejes Arc

A”tejes arc” tünetei: puffadt szemhéjak, sötét karikák és táskák a szem alatt, és kis fehér pattanások vagy bőr alatti dudorok az áll körül. Nagyon gyakori, hogy az emberek az idő előrehaladtával elvesztik képességüket a tejtermékek megemésztésére, ami enyhe vagy súlyos laktóz-intoleranciát eredményez. Ez az intolerancia gyulladást okoz a szervezetben, ezért a szemhéjak és a szem alatti rész megduzzad. Néhány tej is tartalmaz hormonokat, melyek fogyasztása révén a szervezet természetes hormon termelése felborul, ez pedig pattanásokhoz és a bőr irritációjához vezet.

Hogyan javíthatunk rajta?

Ha laktóz intoleranciád van, vagy érzékeny vagy a tejtermékekre, próbád meg elhagyni az étrendedből a tejtermékeket három hétig. Ha valóban a tejtermék a felelős a bőrproblémákért, nem csak az arcod tisztul le,  de az emésztésed és az általános energiaszinted is látványosan javulni fog.

2. Glutén Arc

A “glutén arc” tünetei közé tartozik az enyhén duzzadt, fakó arc,  sötétebb árnyalatú pigmentációs foltok az áll körül. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt.  Sajnos nagy nyugalommal az sem eheti, aki nem érzékeny rá, ugyanis agresszív fehérje, a klasszikus búzanemesítés miatt. Míg a glutén-érzékenység viszonylag egy új fogalom, a becslések szerint csak az  Egyesült Államokban 18 millió embert érint. A glutén megzavarhatja a természetes hormonok termelődését, és ez a  bőr elszíneződéséhez, gyulladáshoz, rosacea-hoz vezethet egy sor más kellemetlen tünet között.

Hogyan javíthatunk rajta?

Attól függően, hogy milyen mértékben van jelen az érzékenység, érdemes  szakorvos tanácsát kérni a gluténmentes diétáról. Ha ugyanis a glutén felelős a bőrproblémákért, teljesen el kell hagyni az étrendünkből.

3. Cukor Arc

A “cukor arc” jelei közé tartoznak a korai ráncok és vízszintes vonalak a homlokon, a megereszkedett a szem alatti rész, fájdalmas göbös foltok, rossz bőrstruktúra, ami általában szürke vagy halvány fehér árnyalatú bőrt eredményez.
Ha az elfogyasztott magas glikémiás indexű élelmiszerek megemelik a szervezetben az inzulinszintet, az hosszú távon gyulladáshoz vezethet. Ez a gyulladás egy sor olyan enzim termelődéséhez vezet, amelyek szétroncsolják a bőr  elastin és kollagén állományát. Ez a két fehérje a testedben együtt működik, hogy segítsen fenntartani a kötőszöveted integritását. Elastin az ütőérfalaidban, beleidben, bőrödben és tüdőidben is van, és ez adja a bőröd rugalmasságát és ellenállóképességét. A cukor felborítja a szervezetben jelenlévő természetes bélbaktériumok egyensúlyát is, amelyek az akne-k kialakulásához vezetnek nem beszélve arról, hogy az agyműködést is befolyásolják.

Hogyan javíthatunk rajta?

Kerüld az olyan gyors szénhidrátokat, mint a fehér kenyér, tészták, péksütemények, és ne egyél finomított cukrot tartalmazó élelmiszereket. Használj inkább mézet, juharszirupot, agavét, vagy más természetes édesítőszert a fehér cukor helyett.

4. Bor Arc

“A bor arc” bőrpír vagy kifejezett vonalak, a szemek között, kitágult pórusok, lankadt szemhéjak, száraz bőrt, seprűszerű vékony erek az arcon, és az orron, és mély ráncok.

Ezek a tünetek a többszöri túlzott mennyiségű alkohol fogyasztásától jelennek meg. Az alkohol dehidratál, ezért kivonja a nedvességet a bőrből is, ami szárazságot és a ráncokat okoz. Az alkohol is magas cukortartalmú és már tudjuk, hogyan cukor önmagában is csökkentheti  a bőr rugalmasságát és destabilizálja a bélben levő hasznos baktériumokat.

Ha iszol, azt tapasztalhatod, hogy az arcbőröd kipirul. Ez azért történik, mert az alkohol vérbőséget okoz. Idővel, ez ahhoz vezethet, hogy kialakul a rosacea, valamint egy általános vöröses bőr elszíneződés a törött hajszálerek miatt. A folyamatos tágulás miatt a pórusok is folyamatosan kitágulnak, majd idővel elvesztik rugalmasságukat és nem képesek összehúzódni tökéletesen.

Azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy az alkoholban található hepatotoxin károsíthatja a májat. A beteg vagy sérült máj megbosszulja magát, a megjelenést, ami egy csúnya, sápadt vagy sárguló árnyalatot ad az arcbőrnek.

Hogyan javíthatunk rajta?

Adj magadnak egy kis szünetet az ivásban. Próbáld meg három-négy hétig, hogy vizet iszol, és a bőröd és szervezeted meg fogja hálálni. Ha nem akarsz részt venni valamilyen anoním klub rendszeres találkozóin, akkor fő a mértékletesség. Elég az alkoholból egyszer egy héten.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


6 hozzászólás

  1. Márti

    legyenek szívesek több információt küldeni az email címemre a bőröm nagyon csúnya rengeteg broblémával küzdök allergia , göbök foltok grízek a bőrömön 48 éves vagyok .Köszönettel !!!

    Válasz
  2. Krisztina

    Most olvasom ezt a blokot. Nekem a cikk szerint bor arcom van… Apró vérerek, tág pórusok stb… Egy “gond” van csupán… “Sajnos” nem igazán iszok alkoholt… Hol itt a probléma? Talán ott, hogy hála a rossz beidegződéseknek és a hülye cikkeknek, nem elég a bőrprobléma, még alkoholistának is nézik az ember lányát. Szuper! Remek hír ?

    Válasz
  3. Mária

    Ugyanebben a cipőben járok. Nem iszom alkoholt, mégis látszanak az erek.
    Szerintem is butaság ,amiket ír.

    Válasz
  4. László

    Feleségem hasonló problémával küzd. Csak laktózmentes ételeket fogyaszt, alkoholt egyáltalán nem. A gluténmentes ételeket, amennyire lehet tudatosan keresi.
    Mégis gyakori az erős arcpirosodása, mely rendkívül zavarja.
    Milyen szakorvoshoz fordulhat?

    Válasz
  5. Adrienn

    Az arc nagyon sok mindent megmutat! Csak szakértő kène hozzá!!! Pajzsmirigy probléma is okozhat bőrpirt.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.