Csíp, de segít – Tisztítsa testét csalánnal!

Sokaknak az jut eszébe a recés szélű növényről, vigyázni kell vele, mert megcsíp – Pedig betegségekre és a szépségiparban egyaránt hasznos!

Bár még a nyugalmas téli időszakot éljük, két hónap múlva itt a tavasz, szervezetünket is aktiválnunk kell – Erre a célra pedig igen közkedvelt növény a csalán.

Csíp, de segít

Ennek a vadon élő növénynek rendkívül nagy a tápértéke. Levelét és gyökerét gyógyászati célra hasznosítják, általános erősítő. Tisztítókúrák, böjtök gyógynövénye – a leveléből készült tea  élénkítő hatású, ásványi anyagokat, így vasat és többféle vitamint is tartalmaz. “Rendet tesz” szervezetünkben: az anyagcseréből származó salakanyagokat feloldja.

Csökkenti a magas vérnyomást, gyomor- és bélhurut esetén kiváló, eltávolítja szervezetünkből a mérgeket. Vizelethajtó, a vesét fokozottabb vízkiválasztásra sarkallja. Ha viszont rendszeresen isszuk ilyen célból, gondoskodjunk szervezetünk megfelelő káliumpótlásáról! Akik hajlamosak a vese-és hólyagkőképződésre, azoknak külön ajánlott a csalántea:  jól átmossa a veséket, kimossa a vesehomokot és a veseköveket – de ezeket meg is előzi. A körmök erősítésére, hajhullás, hajzsírosodás és korpásodás ellen szintén kiváló.

shutterstock_52353229

Ízülete, bőre sem bánja

A csalán nemcsak serkenti az emésztést, a keringést is javítja. Ennél fogva az ízületi gyulladások, köszvény és reumás megbetegedések esetén alkalmazható, sőt, premenstruációs tünetekre is. Ősrégi gyógymód – isiász és lumbágó esetén hasznos -, hogy a fájó, reumás testrészt csalánnal kell megcsapkodni. Csapkodáskor melegérzést okoz a méreganyag, a bőr kipirul, megduzzad, a bőrszövet sok vért kap, a gyulladás, a reumatikus fájdalom belülről szűnik meg. Hideg víz ne érje ilyenkor a bőrt, mert akkor a meleg-érzést felváltja az égés.

Allergiásoknak szintén jó barátja a csalán. Alkalmazható szénanátha, asztma, ekcéma, övsömör ellen. Pattanásos bőrre ajánlott a csalánfürdő. Borogatásként bőrkiütésekre, aranyérre pedig ülőfürdő formájában alkalmazzuk. A csalán gyökérzetét – béta-szitoszterin-tartalma miatt – a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák: vizelet-mennyiség növelő képessége miatt csökkenti a prosztata térfogatát.

Csalánt a vérzésre, fulladásra

shutterstock_32257624

Az idősek közül sokan szenvednek szív ödémától, mely nehéz légzéssel, fulladással jár. Napi fél pohár csalánlé azonban segíthet: könnyítheti a járást és a beszédet. A csalán elsősegélyként sem utolsó: vérzés csillapítására használhatjuk a levelét. A felső hajtásokat leszedve, műanyag zacskóba téve pépesítsük tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pép tiszta ruhára fektetve helyezhető a sebre, a vérzésnek perceken belül el kell állnia.

Ne vigyük túlzásba a fogyasztását!

shutterstock_59613403

A vitaminok a csalán levelében vannak. C, B és K-vitamint, valamint béta-karotint tartalmaz, de kalciumot, káliumot, klorofilt, vasat és flavanoidokat is. Főzeléket is készíthetünk belőle, mely igen tápláló vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt. Ügyeljünk rá, hogy főleg tavasszal, zsenge hajtásból készüljön, az még nem csípős – és hetente csupán egyszer fogyasszuk. Ha ugyanis ezt megszegjük, vesegörcsöket okozhat!

A csalánteára ugyancsak igaz, hogy napi 3-5 csészénél többet nem ajánlatos inni belőle. Ha túlzásba visszük, allergia, gyomorpanaszok, bőrégés kínozhatja az embert, vizelethajtás helyett pangás tapasztalható és ritkán, de fulladásos reakció is előfordulhat tőle!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.