Terhesség trombofíliával – 7 gyakori kérdés koronavírus-járvány idején

A fokozott trombózishajlammal élő kismamákban sok kérdés felvetődik a jelenlegi helyzetben. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ főorvosa összefoglalta az elmúlt hetekben hozzá forduló trombofíliás páciensek leggyakoribb nehézségeit és aggodalmait.

 

Trombofíliásként fogékonyabb lehetek a fertőzésre?

Önmagában az, hogy a kismamának van egy genetikai öröksége, ami miatt a trombóziskészsége fokozódik, nem jelent nagyobb fogékonyságot a koronavírus okozta betegségre, mert az immunrendszerre nincs hatással a trombofília.

Fotó: 123rf.com

Hogyan csökkenthetem a fertőzés kockázatát?

Elsődleges a megelőzés: ne menjen nyilvános helyekre, tartsa be maximálisan járványügyi ajánlásokat, a személyes higiéniát – kézmosás és fertőtlenítés, másoktól való 1,5-2 m távolságot, hordjon maszkot és kesztyűt.

 

Mire számíthatok, ha mégis megbetegszem?

Ismeretes, hogy a terhesség során a kismama immunrendszere vissza van szorítva, így a vírusfertőzéseket is könnyebben elkapja. Gyakori, hogy nem túl heves tünetekkel zajlanak a szokásos felső légúti vírusfertőzések.

A koronavírus fertőzés – tekintettel arra, hogy a kismamák fiatalok – így többnyire a megbetegedésük is általában az enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel zajlik.

Fotó: 123rf.com

Okozhat a koronavírus fertőzés komplikációkat a terhesség alatt?

A magas láz, a vírus okozta változások a kismama szervezetében (tüdőgyulladás, esetleges vérlemezke szám csökkenés, májfunkció romlás, másodlagos bakteriális fertőzés) idő előtti burokrepedést, méh tevékenység fokozódását válthatja ki, így koraszülést okozhat. Ezért is kell a tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni.

 

Mit tegyek, ha betegnek érzem magam?

A láz, köhögés, fáradtság, mellkasi fájdalom, torokfájás vagy légszomj tüneteivel rendelkező terhes nőknek mielőbb orvoshoz kell fordulniuk, hogy a koronavírus diagnosztikát el tudják végezni és az esetlegesen szükséges kórházi kezelést megkezdjék.

Fotó: 123rf.com

Veszélyes lehet a fertőzés a magzat fejlődésére?

Mivel ez egy teljesen új vírus, csak most kezdjük megismerni. Még nincs tapasztalat arra vonatkozóan, hogy az első trimeszteri fertőzések okoznak-e fejlődési rendellenességet a babánál. A harmadik trimeszterben kialakult koronavírus fertőzések kapcsán, (eddigi kevés eset kapcsán) azt tapasztalták, hogy ez a koronavírus nem jut át az újszülöttbe, nem mutatható ki a magzatvízben sem. Sőt az anyatejben sem tudták eddig kimutatni.

Fotó: 123rf.com

Szedhetem a gyógyszereimet a járvány időszakában is?

Terhesség alatt alvadásgátlóként csak az LMWH készítmények (heparinok) adhatók injekció formájában. Koronavírus okozta tünetek megjelenése nem indokolja a véralvadásgátló elhagyását, sőt előnyős a folytatása. Akár azért, hogy a gyulladás miatt is fokozódó trombózis lehetőségét kivédje, akár az esetleges szülészeti szövődményeket (pl. toxémia) megelőzze.

Természetesen a szülészével gyakrabban kell konzultálnia és a laboratóriumi leleteket is gyakrabban kell kontrollálni. Feltétlenül indokolt a haematológus bevonása is a terhes gondozásába.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.