Terhesség: az alváspozíció nincs hatással a baba egészségére?

Nemcsak az oldalt fekvés a jó?

A várandós hölgyeknek gyakran tanácsolják, hogy aludjanak a bal oldalukon, mert az csökkenti a halvaszületés esélyét – egy új kutatás szerint azonban bármilyen alváspozíció szóba jöhet.

A terhesség alatt általában az oldalukon fekve pihennek a nők – ennek egyik oka, hogy a szakemberek tanácsa is ez, mondván: a halvaszületés kockázatát csökkentik. Egy új kutatás azonban most rámutatott, hogy az alváspozíció valójában bármilyen lehet a várandósság nagyrészében.

„Biztosíthatjuk a nőket arról, hogy a terhesség 30 hete alatt biztonságosak a különböző alvási pozíciók” – jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, dr. Robert Silver, a Utah állambeli Orvostudományi Egyetem szülészeti és nőgyógyászati ​​karának elnöke.

Kiemelte, hogy tanulmányukban a 30. héten túl levő kismamák nem szerepeltek, vagyis a kutatók határozott megállapításokat nem tehetnek a terhesség utolsó heteiről.

Fotó: 123rf.com

Az Obstetrics & Gynecology szaklapban megjelentetett tanulmány felteszi a kérdést: miért ajánlják a nőknek az oldal-alváspozíciót, amikor az alvás terhesség alatt egyébként is kényelmetlen és nehézkes?

Létezik egy ismert jelenség, amely korlátozhatja a vér áramlását a szülés során, amennyiben a kismama laposan a hátán fekszik – magyarázta dr. Nathan Fox, a New York-i Mount Sinai Icahn Egészségügyi Iskola szülészeti, nőgyógyászati és szaporodástudományi klinikai egyetemi docense.

A várandósság végén a méh és a baba a test nagy részét elfoglalja. Ha a kismama laposan a hátán fekszik szülés közben, előfordulhat, hogy az erek összenyomódnak. Ez lecsökkent keringéshez és a csecsemő pulzusának eséséhez vezethet. A jelenség ellensúlyozása érdekében a nőket kissé oldalra kell helyezni –mondta Fox.

71963911 – beautiful pregnant woman sleeps comfortable with tummy supporting pillow

A múltban kutatók azt gyanították, hogy hasonló dolog történik azoknál a nőknél, akiknek a csecsemője halva születik. Korábbi tanulmányok során arra kértek ezen a tragédián átesett hölgyeket, hogy idézzék vissza, milyen alváspozíció volt rájuk jellemző a szülést megelőzően. Ezen tanulmányok jelentős összefüggést mutattak ki bizonyos alváspozíciók – például a háton alvás – és a halvaszületés között.

Fox ugyanakkor hozzátette: az emberek nehezen emlékeznek vissza arra, hogyan viselkedtek a múltban, különösen egy tragédiát követően.

Az új tanulmányt azonban másként tervezték. Terhességük bizonyos szakaszaiban több mint 8700 nőt kérdeztek meg alváspozícióikról. Körülbelül egyharmaduk alvásvizsgálaton is átesett – melynek keretében rögzítették helyzetüket – mondta Silver.

A kutatók számos kedvezőtlen terhességi történést számításba vettek, beleértve a halvaszületést, a magas vérnyomás rendellenességet, illetve olyan baba születését, akinek súlya alacsonyabb az elvárthoz képest. A tanulmányban részt vevő nők 22 százalékánál mutatkoztak meg ezek az eredmények.

S amikor a kutatók ezeket a terhességi szövődményeket összehasonlították a nők alvási helyzetével, nem találtak kapcsolatot.

Silver szerint ezt a kutatást a terhesség későbbi szakaszában is el kell elvégezni, hogy megtudják, egyeznek-e az eredmények.

Fox kiemelte: a kismamáknak meg kell próbálniuk bármilyen alváspozíciót felvenni, ami kényelmes számukra. Az orvosoknak pedig óvatosnak kell lenniük az ajánlásokat illetően. „Fontoljuk meg, milyen bizonyítékok támasztják alá az ajánlást” – hangsúlyozta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php