Tényleg félnünk kell a fluronától? – Mit tud az influenza és a Covid együtt?

Szó sincs a két rettegett vírus egyesüléséről, hibridjéről: a flurona azt jelenti, hogy valakit egyazon időben fertőz meg a két kórokozó. Félő, hogy együttesen komolyabb betegséget okozhatnak, de külön-külön is tartogathatnak meglepetéseket, pozitív és negatív értelemben egyaránt.

Új fogalommal ismerkedik a világ közvéleménye: a flurona az influenza (angolul flu) és a koronavírus összevonásából származik. Maga a kifejezés erősen azt sugallja, hogy itt valami „szupervírus” született volna a két, egyenként is rendkívül veszélyes, halálos áldozatokat követelő kórokozó valamiféle közös termékeként. Minderre pedig csak ráerősít, ha a két vírus hibrid fertőzéséről olvasunk, ami nyelvtanilag talán nem is teljesen védhetetlen, de jelen helyzetben nagyon is megtévesztő – számol be a 24.hu.

A korona- és az influenzavírusok képtelenek úgy keveredni a szervezetünkben, hogy abból valami harmadik kórokozó, egyfajta »öszvér« jöjjön létre. Két teljesen különböző vírusról van szó

– emeli ki rögtön az elején Dr. Jakab Ferenc virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője.

Fotó: 123rf.com

A valóságban kettős fertőzésről vagy egyidejű fertőzésről beszélhetünk, amikor a két vírus azonos időben támadja meg a szervezetet – már Magyarországon is találtak nem egy ilyen esetet. Mindkettő komoly légúti tüneteket okoz, ezért a kockázatot cseppet sem szabad lebecsülni: a kettős támadással a szervezetünk sokkal nehezebben küzd meg, súlyosabb tünetek jelentkezhetnek és komoly állapotromlás léphet fel.

Csak idő kérdése volt

Az erős feltételes mód azért indokolt, mert nincsenek még tudományosan megalapozott kutatási eredmények vagy klinikai tapasztalatok arra, hogy a két vírus együttes támadása a gyakorlatban mivel jár. Ma még csupán következtetés, hogy nagy a rizikó.

Tavaly ilyenkor ugyanis a világ nagy része erősen bezárkózva élte mindennapjait, nagyon szigorú járványügyi korlátozások voltak érvényben, a 2020/2021-es influenzaszezon ezért gyakorlatilag „elmaradt”. Érthető, hiszen cseppfertőzés útján terjedő vírusokról lévén szó: ami hatékony a SARS-CoV2-vel szemben, az az influenzától is véd.

A flurona megjelenése valójában egyáltalán nem volt váratlan, számos egyéb bakteriális és virális fertőzés jelentkezhet egy időben

– fogalmaz a 24.hu-nak Jakab professzor. Tegyük hozzá: a tudósok jó ideje figyelmeztetnek, hogy az influenzaszezonban a koronavírus és az influenza keresztfertőzése várható, és elképzelhető, hogy a kettő együtt durvább megbetegedéseket okoz.

Fotó: 123rf.com

Védtelenebbek lehetünk az influenzával szemben

A két vírusról ettől függetlenül külön-külön is elmondhatjuk, tartogathatnak meglepetéseket. Pontosabban nem biztos, hogy pont úgy fognak viselkedni, amint várnánk tőlük – akár számunkra pozitív, akár negatív értelemben.

 

Az influenza gyors változásokra képes, amit az emberről emberre való terjedés generál. A szigorításoknak köszönhetően 2020 eleje óta a fertőzési lánc szakadozott, a vírus csak egyes gócpontokban cirkulált. Ennek hatására több variáns is eltűnt, de ez csak az érem egyik oldala.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Rusvai: Ez nem igaz a Covid és az influenza mutációjáról

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.