Téli tippek vészhelyzet esetére

Avagy mi a teendő, ha az időjárás kifog rajtunk?

A fagyástól a szívrohamig, a kemény téli időjárás számos egészségügyi veszélynek tesz ki bennünket. Mi a teendő, ha vészhelyzet alakul ki? Hogyan védjük meg magunkat és éljük túl a nehezebb időszakokat? Íme a legfontosabb téli tippek.

Amikor igazán zord időjárás köszönt ránk, nem árt tisztában lenni olyan információkkal, melyek segítik a túlélésünket. Vészhelyzet esetén életmentő tudni a legalapvetőbb dolgokat: hogyan előzzük meg a fagyást, milyen élelmiszerekkel szerelkezzünk fel, hogyan csináljunk meleget.

Lássuk a legfontosabb téli tippeket vészhelyzet esetén!

1.Fagyás megelőzése

Túl hideg időben sajnos nem ritka a haláleset, vagy az ujjak elveszítése fagyás miatt. Ha fagypont alatti a hőmérséklet, igyekezzünk kevés időt a szabadban tölteni. Amennyiben kimegyünk, tartsuk be az alábbi szabályokat a vészhelyzet elkerüléséért!

Olyan melegen öltözzünk, amennyire csak lehet, rétegesen; Viseljünk sapkát, fedjük be szánkat is a tüdő védelme érdekében; használjunk megfelelő kesztyűt.

Vegyük észre a fagyás jeleit! Az érzés elveszítése, a fehér vagy fakó ujjak, fülek, orrszél erre utalnak. Ha azt gyanítjuk, fagyásról van szó, azonnal forduljunk orvoshoz!

Menjünk meleg helyre és vegyük le a nedves ruhát, s először a törzset melegítsük át, majd a lábakat és a karokat. Ha kontrollálatlanul remegünk, beszédünk zavaros vagy memóriazavart észlelünk, hipotermia esete áll fenn, ilyenkor azonnal orvosi segítségre van szükség!

2.A lakás lehűlése

Zord téli időjárás alkalmáva sajnos megtörténhet, hogy a fűtés leáll vagy egyre veszítünk a hőből, annak nem kellő hatékonysága miatt. Mit tehetünk vészhelyzet esetén?

Csukjuk be a nem használt helyiségek ajtaját. Az ajtók alatti réseket tömítsük el törölközőkkel, takarókkal.

Szellőztessük át megfelelően a kandallót vagy kályhát, ha használunk ilyet. Éjszakára fedjük be az ablakokat. Öltözzünk rétegesen, hogy felvehessünk, de le is vehessünk ruhát, ha szükséges.

Kültéren csak hordozható generátort használjunk.

3.Mielőtt esik a hó…

Nagyon hasznos téli tipp: gyűjtsünk be mindent, amire vészhelyzet esetén szükségünk lehet.

Extra mennyiségű élelmiszert, palackozott vizet, elemlámpákat és elemeket, minden olyan eszközt, ami segíthet áramkimaradás esetén, valamint egy közönséges konzervnyitót.

Fontosak a meleg takarók és hálózsákok is. Tárazzunk be egy hétre elegendő, lényeges gyógyszerekből, valamint készítsünk lefagyasztható ételeket előre – melyeket jéggel is tovább tudunk tartósítani.

4.Ha elmegy az áram…

Nem hiányozhat a téli tippek közül vészhelyzet esetén az áramkimaradás esetén fontos teendők.

A hűtött ételek nagyjából 4 órán át lesznek hidegek – tartsuk csukva a hűtőszekrény ajtaját, hogy növeljük az időt. A teljes fagyasztós készülék kb. 48 órán át marad így, míg a félig fagyasztós 24 óráig.

Együk meg a maradékokat, a húst, baromfit, tejet, krémet, tejfölt, sajtot először. A romlandó ételek mellett ezeket is dobjuk ki, ha az áramkimaradás 4 óránál tovább tart.

A fagyott ételeket, amelyekben jégkristályok vannak, rögtön meg kell főzni, ha visszajön az áram.

Szobahőmérsékleten az alábbi élelmiszereket lehet tartani vészhelyzet esetén is, áram nélkül, pár napig: vaj, margarin, kemény sajt, friss gyümölcs és zöldségek, gyümölcslé, szárított gyümölcs, már megkezdett öntetek (de csak az ecet alapúak), dzsem, csokoládé, taco szósz, barbecue szósz, mustár, ketchup, olívabogyó. Amennyiben valamivel kapcsolatban kétségeink vannak és megromolhatott, inkább dobjuk ki.

csontok egeszsege

5.Gyógyszerek

Amennyiben a gyógyszerünket hűteni kell, ki kell dobnunk, ha az áram hosszabb ideje nem jött vissza. Egy kivétel van, ha nem tudunk újhoz jutni, inkább tartsuk meg és szedjük tovább!

6.Hólapátolás

A hólapátolással óvatosnak kell lenni, ugyanis ez a mozgásforma, különösen komoly hidegben nagy terhet ró a szívre. Főleg, ha nem vagyunk jó formában.

Szívbetegség esetén, ha szívrohamon vagy stroke-on estünk túl, vagy nem jó a fizikai állapotunk, ne lapátoljunk havat az orvos engedélye nélkül!  Ha mégis, gyakran tartsunk szünetet.

Ne igyunk előtte vagy mindjárt utána alkoholt és ne fogyasszunk sem előtte, sem közvetlenül utána nehéz ételt. Lapátolás közben ne dohányozzunk. Inkább toljuk a havat, minthogy emelnénk, s lábunkkal végezzük az emelést, ne a hátunkat terheljük.

Ezen téli tippek segítségével nagy eséllyel jól át lehet evickélni egy vészhelyzeten.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php