Téli ételek – Mivel tápláljuk ilyenkor a szervezetet? – 3.rész

A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom.

Szerencsére, így is ízletes, szezonális téli ételek között válogathatunk, csak tudnunk kell, mit válasszunk!

A téli hidegben általában meleg, sűrű, tartalmas ételeket kíván a szervezet. Ha azonban mindig engednénk a csábításnak, számos szükségtelen kalóriát is befalnánk. Érdemes körülnézni azon szezonális étkek között, amelyek ilyenkor esnek a legjobban, mégis feltöltenek bennünket és az ízük is kedvünkre való.

Cikkünk második részében a téli ételekhez szükséges zöldségek megfelelő elrakásáról olvashattunk. Lássuk típus szerint is, mely zöldséget miként a legcélszerűbb tárolni.

1.Leveles zöldségek: ha neveljük őket, még a fagy beköszöntekor is lesznek zöldségeink a talajban. De a friss árut a helyi termelőktől is beszerezhetjük. Mindet mossuk meg jól, mielőtt elrakjuk őket a majdani téli ételekhez. Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel és áztassuk a zöldségeket, hogy minden szennyeződés a mosogató alján maradjon. Majd emeljük ki őket és rázzuk meg, túl sok felesleges víz ne maradjon rajtuk. Csavarjuk száraz törölközőbe, majd helyezzük lazán lezárt műanyag zacskóba és tegyük hűtőbe.

2.Brokkoli: ezt a zöldséget kora nyáron termesztik, de van késő őszi termés is. A tél elején tehát még jó eséllyel találunk a piacon belőle, s el tudjuk tenni a téli ételekhez. A brokkolit ne mossuk meg, elég lesz a felhasználáskor. Szintén egy lazán lezárt műanyag zacskóban tároljuk.

brokkoli5

3.Mogyoróhagyma, póréhagyma: könnyű mindkettőt termeszteni a téli betakarításhoz, számos helyen, akár egész évben. A mosatlan mogyoró- és póréhagymát csavarjuk száraz törölközőbe, majd helyezzük lazán lezárt műanyag zacskóba és tegyük a hűtőszekrénybe. Amennyiben a mogyoróhagyma gyakran nyálkásnak tűnik használat előtt, helyezzük egy pohár vízbe a konyhai pultra. Amíg a gyökerei épek, képes új életre kelni, hetek után is. Csak vágjuk le, amennyire szükségünk van, a tetejéből. Új szárak fognak nőni rajta. A vizét cseréljük időnként, ha zavarosnak tűnik.

4.Répa, retek, paszternák, cékla és egyéb gyökérzöldségek: a klímától függően, ahol élünk, fogyaszthatunk önmagukban és téli ételekben is frissen betakarított zöldségeket. Még ha ez ősszel történt is, hosszú időn át eláll megfelelően tárolva. Fontos, hogy rögtön vegyük le a zöldet a gyökerekről, s csak egy kis darabot hagyjunk rajtuk belőle. Ha ugyanis rajta marad az egész, a zöldségek elkezdenek nedvességet felvenni a gyökerekből, kiszáradnak és elhervadnak. Mossuk meg és tároljuk a zöldségeket úgy, ahogyan a leveleseket szokás.

cekla

A gyökereket hagyjuk mosatlanul és tegyük lazán lezárt műanyag zacskóba és rakjuk hűtőszekrénybe. Ha nem téli ételekhez, hanem inkább ropogtatnivalónak tennénk el valamelyiket, például répát, retket, akkor tisztítsuk meg őket és hűtsük be vízzel töltött műanyag edényben. A vizet minden nap cseréljük benne és a zöldségek frissek maradnak!

5.Téli sütőtök: hűvös, száraz és sötét helyen célszerű tárolni – így például a szekrényben vagy pultban. Ideális körülmények között hónapokon át eláll. A fel nem használt, de levágott tökdarabokat műanyag zacskóban vagy légmentesen lezárt edényben célszerű berakni a hűtőszekrénybe.

6.Fokhagyma, hagyma, burgonya, édes burgonya: a fokhagyma, hagyma és burgonya számos fajtája frissen marad hónapokon át, ha jól tartjuk. Az édes burgonya azonban nagyjából 1 hónapig tárolható. Mindet hűvös, száraz és sötét helyen kell tartani, jól szellőző kosárban, dobozban vagy papírzacskóban. S kitűnően használhatjuk majd őket a kedvenc téli ételekhez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php