Téli biztonság: hogyan védjük meg a gyerekeket? – 2.rész

Hóban fokozottabban kell figyelni a vezetésre is

A gyermekek nagyon tudják élvezni a telet, a hóesést, ám nagyon fontos, hogy a szülő tisztában legyen vele, miként óvja meg őket a hidegtől, a fagyástól hatékonyan, vagy hogyan utaztassa őket ebben az évszakban. Melyek a téli biztonság alapelvei?

A tél valóban nagyon hideg lehet, ha nem is jellemző minden évben. A felnőttek ilyenkor hajlamosabbak behúzódni, nem így a gyermekek, akik ezt az időt is élvezik a szabadban – hóembert építenének, csúszkálnának, jéghokizának.

Amellett, hogy megfelelően öltöztetjük őket a kinti játékhoz és nem engedjük a vég nélküli kinn tartózkodást, egyéb dolgokra is fokozottan kell ügyelni télen. Például arra, hogyan szállítjuk őket, milyen felszerelést viszünk magunkkal.

A téli biztonság érdekében az alábbi szabályokat is tartsuk be.

1.Vezetés

A hideg, csúszós utakon a vezetés igen veszélyes lehet. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mi és gyermekeink is biztonságban legyenek. Vigyünk magunkkal elsősegély-dobozt és felszerelést vész esetére.

Utóbbinak tartalmaznia kell elemlámpát, egy csomag sót vagy homokot (arra az esetre, ha az autó elakad a hóban), lapátot, jégkaparót, takarókat, meleg ruhát.

A telefonunk teljesen legyen feltöltve, hogy segítséget hívhassunk szükség esetén!

Fontos a gyermeknek tudnia, még akkor is, ha kamasz és azt gondolja, elég erős és bátor ahhoz, hogy kilométereket gyalogoljon segítségért a hóban, hogy a legnagyobb biztonságban a kocsiban van ilyen esetben. Ott érdemes megvárni a segítséget.

Tanítsuk meg fiatal gyermekünknek a téli biztonság szabályait. Sok esetben a felnőttek sem boldogulnak ilyen időjárási körülmények között – gyakorlatra és tapasztalatra van szükség a biztonságos vezetéshez.

Csúszós úton mindig lassan vezessünk. Még sport- és hegyi terepre tervezett kocsival sem árt vigyázni – sokszor téves biztonság érzetét keltheti bennünk.

2.Útnak indulni gyermekkel

Különösen észnél kell lenni, ha kisgyermekkel ülünk autóba. A téli biztonsági szabályok betartása itt különösen fontos. A csemetét megfelelően kell öltöztetni, hogy ne fázzon, s csak ezután berakni a gyermekülésbe. Ez azért lényeges, mert kicsikre még nem jó az átlagos biztonsági öv, különösen, ha több réteg ruha van rajtuk. Rétegesen kell felöltöztetni őket, majd kabátot adni rájuk és esetleg még takaróval betakarni.

 

3.A fűtés biztonsága

Aggodalomra ad okot a téli hidegben a helyiségben található kályhák, kandallók vagy a hősugárzók működtetése. Fontos a téli biztonság szempontjából, hogy ha kimegyünk a helyiségből vagy aludni térünk, inkább oltsuk el, kapcsoljuk ki ezeket, s sose legyen a közelükben olyasmi, ami könnyen meggyulladhat. A hősugárzót sose helyezzük lángra kapó dolgok alá, fölé, mellé, és vigyázzunk, hogy a gyerekek és a házi állatok ne boríthassák fel őket vagy ne szenvedhessenek sérülést miattuk.

S ami nagyon lényeges: nem lehet elégszer elmondani, hogy legyen otthonunkban szén-monoxid érzékelő. A gáz- vagy az olaj fűtés egyaránt lehet veszélyforrás.

4.Állatok

Bár házi kedvenceinknek van szőre, bundája, nagy hidegben ez olykor nem elég. Egy extra réteg nem árt, különösen vékony szőrűeknek: a kutyapulóver jó ötlet hosszabb téli sétákhoz.

Ellenőrizzük a kutya, macska lábát, fülét – ők is elszenvedhetnek ugyanis fagyást. Ráadásul a vegyi anyagok, amelyekbe az utcán belelépnek, sérüléssel járhatnak. A mancsok, a száj és a has ellenőrzése ilyenkor fontos.

A kedvencünknek, ha kinn tartjuk, legyen száraz, kibélelt háza, ahová behúzódhat a szél elől. Győződjünk meg róla, hogy nem ázik be a kuckója. Mínusz 30 fok esetén az állatot be kell vinni saját otthonunkba.

Ügyeljünk rá, hogy az állat ne ihasson fagyásgátlót! Édeskés íze miatt vonzó lehet számára, ám ez a folyadék még kis mennyiségben is halálos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php