Te&én a konyhában: púpos tojás, a szívet melengető reggeli

Egy egyszerű, gyors, tápláló, meleg reggeli a borongós őszi-téli időszakban életmentő lehet. A tojás, mint alapanyag számtalan variációra ad lehetőséget, a puritán fogásoktól a luxus kényeztetésig.

tojás lepény

A mai recept valami újnak a kezdete. Valami újnak, aminek a címe: Te&én a konyhában. Ebben a sorozatban bátor, vállakozó kedvű olvasók receptjeit mutatom be és miközben elkészítem az ételüket, arra kérem őket engendjenek be egy kicsit az életükbe, a konyhájukba is. A recept mellett elmesélik, megmutatják, hogy ők milyen ételeket készítenek a családtagjaiknak, hogyan és kiknek főznek, kitől tanultak sütni-főzni, mit jelent számukra a konyhai tevékenykedés.

Az első recept egy végtelen egyszerű, de szívet, lelket melengető reggeli – vagy akár egy gyors vacsora is lehet -, amelynek alapja a tojás, amelyet nálunk mindenki szeret. Alsó hangon heti harminc-negyven darab tojást szoktam venni, de amióta megismertem ezt a receptet, fel kellett emelnem az adagot, mert a púpos tojás hamar belopta magát mindannyiunk szívébe. Nekem persze elsősorban azért, mert egyszerű mint a faék, de ha úgy akarom, számtalan módon lehet variálni az alapot fűszerekkel, zöldségekkel, ilyen-olyan hozzávalókkal. A gyerekek szerint meg ultramenőség meleg finomsággal indítani a napot, pláne úgy, hogy az étek elkészültére nem kell több, mint fél órát várni.

A púpos tojás receptet Natulcien küldte nekem. A Grafostylist blog szerzője, akit kérésére csak Natulcienként fogok emlegetni, gyakorló édesanya, három fős családjuk étkezési szokásait jelenleg leginkább négy hónapos kislánya szabja meg.

A púpos tojás, amelynek receptje generációk óta öröklődik Natulcien családjában, egy elronthatatlan alap – legfeljebb púpos helyett laposként tálaljuk, ha nem emelkedik meg számottevően – számtalan variációs lehetőséggel a puritán egyszerűségtől a luxus kivitelig.

Púpos tojás

tojás lepény

Előkészítési idő:  
Főzési, sütési idő:  
Összes idő:  
Mennyiség: 12

Hozzávalók

  • 3 egész tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 lapos kiskanál só (ízlés szerint)
  • zöldfűszerek, magvak, zöldségek (opcionális)
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Kézi habverővel verjük fel a tojásokat.
  2. Adjuk hozzá a sót és a lisztet, majd keverjük össze.
  3. Öntsük hozzá a tejet és dolgozzuk össze az alapanyagokat, hogy egy palacsintatészta sűrűségű keveréket kapjunk.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.
  5. Készítsünk elő egy közepes méretű (23×34 cm) tepsit és béleljük ki sütőpapírral vagy öntsünk az aljára fél dl olajat.
  6. Borítsuk a tepsibe a tojásos masszát és a tetejét locsoljuk meg egy evőkanál olajjal.
  7. Toljuk a sütőbe a tepsit és 20 perc alatt süssük aranybarnára a tojáslepényt.
  8. Az elkészült lepényt vágjuk kockákra és frissen, meleg teával tálaljuk.
Megjegyzés
1 bögre=2,5 dl

tojás lepény

 

Forrás: Mom with Five