Tedd zölddé a fürdőszobádat!

A fürdőszoba az a hely, ahol minden napunkat indítjuk és zárjuk, számos tisztálkodási folyamat közepette: miért ne lehetne a helyiség is környezetbarát?

A helyiség, melyben tisztán tartjuk a fogunkat, a bőrünket és minden testrészünket, akkor is tele van mérgező kémiai anyagokkal, ha ragyog a tisztaságtól. Hiszen mit használunk a takarításához? Vegyszereket. Hogyan tarthatjuk tisztán a fürdőszobánkat úgy, hogy egészségesebb és környezetbarát legyen?

A legtöbb ember attól tartja biztonságosnak a fürdőjét, ha minden lehetséges módszert és vegyszert bevet a baktériumok ellen. Továbbra is feleslegesen használ vizet, akkor is, ha egy folyamatot kevesebből is meg lehetne oldani. Pedig néhány egyszerű lépéssel tehetünk a környezetvédelemért. Íme néhány tipp a levegőtisztításért, a kevesebb kémiai anyag használatáért és az kisebb vízhasználatért. Változtassunk szokásainkon!

Ne folyassuk a vizet feleslegesen!

Bizonyára meg tudjuk oldani kevesebb víz elpocsékolásával is zuhanyzást, a fürdést – hiszen átlagosan 7-15 liter víz fogy egy perc alatt, ha csak egy rövid zuhanyzást veszünk alapul!

viz49

Egy víztakarékos öblítős vécé sem árt, melynek segítségével kevesebb víz megy el a lehúzásnál. Lényege, hogy két gomb van egy helyett, és mindig annyi vizet enged csak, amennyire szükség van – kisebb és nagyobb mennyiséget is választhatunk. Gallonok ezreit spóroljuk meg ezekkel a módszerekkel évente. A régi vécék át is alakíthatók víztakarékosabbra. Bár nálunk még kevésbé elterjedtek, a komposztáló vécé használata lesz a jövő legkörnyezetbarátabb megoldása.

Környezetbarát papírok

Használjunk újrahasznosított papírból készült vécépapírt, és csak annyit tépjünk, amennyi valóban szükséges. Felesleges új papírból készült vécépapírt vennünk, melyek elkészítéséhez is fákat kellett kivágni! Amikor lehúzzuk a vécét, csukjuk le a fedelet, így kevesebb az esélye annak, hogy a baktériumok szétspriccelődnek a fürdőszobába.

Amihez csak használunk papírtörlőt a fürdőszobában, mindegyiket igyekezzünk újrahasznosított termékre cserélni. Amiből csak lehet, utántöltős változatokat használjunk, így nem kell mindig új csomagolást, újabb dobozokat vennünk.

wc

A csapvízre is figyeljünk!

Ugye, rajtakapjuk magunkat néha, hogy míg mossuk a fogunkat, folyik a csapvíz? A kérdés az, hogy minek. Szintén rengeteg vizet takarítunk meg, ha benedvesítjük a fogkefét, veszünk a szánkba vizet, majd elzárjuk a csapot, amíg alaposan megtisztítjuk a fogunkat. Elég újra megengedni, amikor már öblítünk.

Egyszerű, de környezetbarát

A fürdőszobák sokszor kicsik és rosszul szellőznek, olykor egyáltalán nincs ablakuk. Tehát csak levegőtisztítóval, spray-ekkel varázsolhatunk jobb illatot, levegőt a helyiségbe. Használjuk a nem mérgező, környezetbarát termékeket.

A háziasszonyok jó része tudja, hogy egy kis ecetes vízzel illetve szódabikarbónával is csodákat tehetünk a felületeken. A citrom szintén okos öltet a kiváló tisztításért, fehérítésért. A kádat, a mosdót, mosogatót is tisztíthatjuk vele. Hagyjuk hatni őket 30 percig a felületen, majd sikáljuk meg, és lássunk csodát. Ráadásul ha magunk végezzük a takarítást, teljesen biztosak lehetünk abban, hogy minden szabályt igyekeztünk betartani a minél egészségesebb környezetért, és pontosan tudjuk, milyen tisztító szereket használtunk.

tisztitoszer2

Figyeljünk a takarítás közben a saját bőrünkre is. Sok termék, melyen az antibakteriális szó szerepel, tartalmazhat a bőrre nézve irritáló anyagokat. Keressük azokat, melyek a bőrünket is megfelelően óvják!

Törölköző, függöny

Az eredeti pamutból készült törölközők sokkal jobb választások – jobban szívják a vizet is -, mint a műszálat is tartalmazók. Nézzünk utána annak is, miből van a zuhanyzót takaró függöny. Ne PVC-ből készültet vásároljunk, ha lehet – hiszen erősen mérgező alkotórészei vannak, ráadásul kémiai gázokat és szagokat bocsát ki. Mindenesetre nem egy környezetbarát termék. Tehát inkább PVC-mentes műanyag mellett döntsünk. De létezik kenderből készült is, ráadásul jobban szellőzik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.