Távmunka 2022 – ezt fontos tudni, ha otthonról dolgozunk!

A munkaszerződések átírására is szükség van

A koronavírus járvány miatt kialakult veszélyhelyzet számos céget arra késztetett, hogy alkalmazottait távmunka formájában foglalkoztassa. Az új szabályokat azonban be kell tartani.

Mivel a koronavírus járvány még mindig nem csitul, számos cég továbbra is távmunka formájában foglalkoztatja dolgozóit. A veszélyhelyzet okán továbbra is a Munka Törvénykönyvétől csupán részben eltérő szabályok érvényesek.

Távmunka esetén a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányrendelet szabályai a mérvadóak a Munka Törvénykönyve helyett.

A kormányrendelet értelmében munkaszerződésben szükséges megállapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában.

Az otthoni munkavégzés – avagy home office – ideiglenesen távmunkaként értelmezendő, ha pedig munkahelyen és otthon is történik keverve a munkavégzés, módosítani kell az alkalmazott munkaszerződését, ellenkező esetben munkaügyi bírságot is kaphat a cég – írta meg a napi.hu.

Mit is jelent a távmunka pontosan? A jogszabály alapján az tekinthető annak, ha a dolgozó a munkáját csak a munkaideje egy részében végzi otthonról. Klasszikus távmunkavégzésként a Munka Törvénykönyve csakis a számítástechnikai eszközzel végezhető munkát állapította meg, s ezt a kormányrendelet megszüntette, mi több, egy ideiglenes külön kategóriát is bevezettek erre.

Foto:123rf.com

A veszélyhelyzetre és a kormányrendeletre tekintettel mások a munkaidő beosztására vonatkozó szabályok is. A klasszikus meghatározás szerint ugyanis a távmunka kötetlen időben történik, amennyiben azonban nem másképp egyeznek meg a felek, a munkavállaló otthoni munkája során ugyanabban a munkaidőben dolgozik, mint a munkahelyen – tudatta a napi.hu.

Fontos, hohgy a cégek tisztában legyenek azzal, hogy – ha csak nem állapodtak meg másként – utasítási joguk csak arra terjed ki, hogy meghatározzák a munkavállaló ellátandó feladatait. Az alkalmazottat ellenőrizhetik ezzel kapcsolatban számítástechnikai eszközön keresztül, de akár az otthonában is, ha innen zajlik a távmunka. Lényeges azonban, hogy a revízió a dolgozó, illetve a távmunka helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára nem jelenthet aránytalan terhet.

Ha az alkalmazott távmunkában, vagy részben otthonról, részben a munkahelyéről dolgozik, ügyelni szükséges a munkavédelmi rendelkezésekre is. Bár a dolgozók nem a cég által felügyelt telephelyen vannak, ha az alkalmazott számítógépen keresztül, távmunkában tevékenykedik, a munkáltató írásban köteles tájékoztatni, milyen szabályai vannak a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülményeknek. A dolgozó azonban maga választhatja meg, honnan dolgozik, ezen feltételek figyelembevételével.

Fotó: 123rf.com

Amennyiben a távmunka nem számítógépen át történik, a munkáltatónak és a munkavállalónak a munkavégzés helyéről írásban kell megállapodnia. Itt is fontos szempont, hogy ilyen esetben a feladatokat csak olyan helyen lehet végezni, melyet a munkáltató munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek talált.

Fontos újdonság, hogy törvénybe foglalták: veszélyhelyzet esetén igazolás nélkül elszámolható költségtérítés a távmunkavégzés kapcsán. Ez legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes – arányban a távmunkában töltött napokkal – tudatta a napi.hu.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.