A tavaszi fáradtság nem betegség – könnyen legyőzhető!

Tavasszal sokan panaszkodnak fejfájásra, fáradékonyságra, aluszékonyságra és ingerlékenységre. Talán a leginkább érintett korosztály a prepubertás, illetve a pubertás korú gyerekek.

Minden kellemetlen tünete ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át.

allergias faradtsag

Foto:123rf.com

Schmidt Péter gyermekorvos szerint a pubertáskori tavaszi fáradtságnak olykor egészen szélsőséges tünetei is lehetnek.

„Sokszor órán, nagyszünetben hozzák át a rendelőbe a gyereket azzal, hogy nagyon leesett a vérnyomása, erős fáradtságot jelez, hirtelen lesápadt, vagy láz nélkül is erős végtagfájdalmat érez, esetleg nem tud úgy kommunikálni az osztálytársaival, mint szokott. Ez a jelenség régen nem volt olyan gyakori, a tavaszi fáradtság sok gyermeket érint” – mondta.

Hozzátette: az átmeneti állapot rendezésénél a legfontosabb a lelki megnyugtatás, a tünetek nem igényelnek külön beavatkozást, gyógyszeres kezelést.

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az alvási hormon, a melatonin, a boldogsághormon és a szerotonin szintjének szezonális ingadozása.

Életmódváltással mérsékelhetjük a tavaszi fáradtság tüneteit

Vitaminhiány is okozhatja

A tavaszi fáradtságot a vitaminhiányos állapot is okozza, tavaszra lecsökken a D-vitamin-szint a szervezetben – közölte Vida Zsuzsanna neurológus.

Antal Emese dietetikus pedig hozzáfűzte: ha egész évben kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk, akkor nem lesz „annyira súlyos a tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes”. Az ősztől tavaszig tartó időszakban, amikor kevés a napsütéses órák száma, nem tudjuk az ételekből fedezni a D-vitamin-szükségletet, ezért ilyenkor fontos az étrend-kiegészítő használata – mondta.

Foto:123rf.com

Át kell állni egy aktívabb életformára

A hosszú tél alatt kevés napfényhez jutunk, keveset mozgunk, sokat vagyunk sötétben, amitől a hangulatunk is rosszabb lesz, hiszen a természetes fény fontos tényezője a hangulatunknak – közölte Vida Zsuzsanna. A téli időszak után át kell állnunk egy tavaszi, fittebb, mozgásban gazdagabb, és talán kevesebb alvással járó életformára – tette hozzá.

Antal Emese dietetikus megjegyezte: a kellő mennyiségű C-vitamin bevitele mellett fontos a gabonafélék, a müzlik, a zabkása vagy a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása, de nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelről sem.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.