Tanuljunk önvédelmet a jiu-jitsuval

Mi a legfontosabb egy önvédelmi helyzetben? Mit tegyünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

Miről szól a jiu-jitsu harcművészet?

A Balatoni Nyár című műsor vendégei nyilatkoznak a témában.

A jiu-jitsu egy sokszínű harcművészet, melyet minden mester és oktató továbbfejleszt, ahogy mondani szokták: “egy élet is kevés, hogy teljesen elsajátítsuk ezt a harcművészetet” – mondta el Dr. Gulyás Richárd, a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség elnöke. Hozzátette: a jiu-jitsu, amely gyakorlatilag egybefonódik a ju-jitsu művészetével, fordítása szerint lágy művészetet jelent, de az alkalmazkodás művészetének is szokták nevezni.

Elmondása szerint nagy személyiségfejlesztő hatása van, ezért nemcsak fiúk, de lányok körében is közkedvelt sportág. Már gyermekkorban, akár 5-6 éves kortól el lehet kezdeni egyes technikák elsajátítását.

Egy igazi önvédelmi helyzetben legfontosabb, hogy kiszabaduljunk abból a helyzetből, amibe kényszerültünk – fogalmazott Nagy Róbert, a Marcali Város Szabadidő és Sportegyesület Küzdősport Szakosztályának elnöke.

Dr. Gulyás Gergely pedig arra hívta fel a figyelmet, a jiu-jitsu lehetővé teheti, hogy egy gyengébb fizikumú hölgy is felvegye a harcot akár egy erősebb fizikumú férfi ellen is. A jiu-jitsuval nem feltétlenül kerül ütlegelésre sor, az elhárító cselekmény általában arányos és közvetlen kell legyen.

 

Forrás: Hirado