Tanácsok klimax-szal küzdőknek

A klimax- legyen szó korai vagy normál klimaxról- igencsak komoly hatással van az érintett életére, mindennapjaira (bár nem kötelezően jelentkeznek mindenkinél).

Ráadásul gyakori, amikor nem csak a benne szenvedő, hanem a házastársa és a családja is megérzi, hogy új időszak köszöntött be. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza hasznos tanácsokat adott a menopauzával küzdőknek.

Fogadja el az idő múlását

A klimax nem csak fizikai, de lelki terhet is ró az érintettekre, hiszen ezzel egy meghatározó korszak lezárult, és a nőt nem csak az évei száma, hanem a testi változásai is emlékeztetik arra, hogy bizony elmúlt a fiatalságuk. Ez természetesen igen nehéz időszak, ám ha valaki elfogadja az idő múlását és nem harcol a tény ellen, könnyebben és gyorsabban átlendül ezen az időszakon, ráadásul így a fizikai tünetek is mérséklődhetnek.

Beszéljen róla

tanácsok klimax-szal élőknekmenopauza sokszor kellemetlen tünetekkel jár, melyekért a hormonális változások okolhatók. A panaszok közül vannak fizikai és pszichés jellegűek is, ám bármelyikről is legyen szó, az ember általában könnyebben viseli, ha beszél róluk. Bár igaz, igen nehéz magunkra vállalni azt, hogy feszültebben reagálunk dolgokra és ingerlékenyebbek vagyunk, ám ha megosztjuk partnerünkkel azt, hogy milyen folyamatok zajlanak le bennünk, jót tehet mind a kapcsolatnak, mind a feszültség oldásának.

Hozza vissza a tüzet

A változókor miatt csökkenhet a libidó, amit csak ront a hüvelyszárazság is. Ez utóbbi nem csak kellemetlen érzéssel jár közösülés során, de ezáltal apró sérülések keletkezhetnek a hüvely falán, így megnő a fertőzésveszély is. A problémát több módon is lehet orvosolni, így nem jó annyiban hagyni. A hüvelyszárazság ellen használhat síkosítókat, hormontartalmú krémeket, de hosszútávon a legjobb az az ösztorgénpótlás, ami a libidóhiányon is sokat segít.

Használjon gyógynövényeket

klimax tünetA természetes gyógymódok hívei bátran nyúlhatnak gyógynövényekhez a tünetek csökkentése érdekében (természetesen a nagy fokú panaszok esetén nem elegendő). Ilyen például a barátcserje, az orbáncfű, a vöröshere vagy a jamgyökér. Ezeket érdemes kúraszerűen alkalmazni, és legtöbbjük teaként, illetve kapszula formájában elérhető.

Mozogjon

A mozgás igazi jolly joker klimax idején, hiszen hatására egyrészt mérséklődhetnek a tünetek, másrészt megakadályozza a változókorban gyakran tapasztalható elhízást. Sok idősödő nő számol be arról, hogy ekkor kezdett neki a rendszeres testmozgásnak, és olyannyira az életük részévé vált, hogy teljesen kicserélődtek, újra erőre kaptak és úgy érzik, visszanyerték fiatalságukat és fittségüket. Érdemes azonban tudni, ha valaki előtte nem sportolt, esetlen krónikus betegséggel vagy nagyobb súlyfelesleggel küzd, érdemes szakemberhez (mozgásterapeuta) fordulni, aki előzetes állapotfelmérés után egy személyre szóló, hosszútávon is tartható edzéstervet állít össze.

Fotó: 123rf.com

Hormonterápia

Sajnos sokan vannak azok, akik hiába próbálnak ki bármit, a tünetek már a mindennapjaikra is kihatnak. Nekik célszerű hormonterápiát igénybe venniük, mely ma már csak igen kis kockázattal jár, sőt, számtalan pozitív hozadékuk van – pl. a csontritkulást késlelteti, javítja az erek állapotát, visszahozza a libidót és kiegyensúlyozott napokat biztosít. Azoknak, akiknél nem áll fenn trombózisra , illetve daganatos megbetegedésekre való hajlam, az orvosok nyugodt szívvel ajánlják, hiszen a terápia már igen sokat változott az elmúlt évtizedekben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index