Szupertalaj pelenkából!

Az eldobható pelenkában található gél olyan nagyszerű tulajdonságokkal bír, amik eredeti funkcióján túl is hasznossá tehetik. Használhatjuk például növények okos víztárolójaként.

Pelenka virágföld

A pelenkában található anyag egyáltalán nem toxikus és abszolút környezetbarát, tehát nem csak a babákkal, hanem a növényekkel is jól megfér. Igen hasznos tulajdonsága, hogy képes a saját térfogatának többszörösét kitevő mennyiségű folyadékot is magába szívni.

Pelenka virágföld

Pelenkaként ez több mint praktikus. Gyakran előfordul, hogy a pelenka üresen, vagy csak igazán minimális„ folyadékkal” kerül a szemétbe. Ekkor jöhet szóba az újrahasznosítás a virágföldben. Persze újat is használhatunk…

Pelenka virágföld, házilag, csináld magad, diy

Pelenka virágföld, csináld magad

Az egyik verzió, hogy a pelust a virágföld alá helyezzük, de a másik sem sokkal bonyolultabb: vágjuk szét a külső papír borítást és a belső gélt keverjük össze a virágfölddel. Ezzel megsokszorozzuk a nedvszívó képességét.

Pelenka virágföld

A magába szívott folyadékot a gél csak lassan bocsátja ki, ezzel hosszabb időre biztosítva a növény számára a nedvességet. Akár extrém túlöntözés ellen is védelmet nyújt, de azért nem árt az óvatosság.

Pelenka virágföld, házilag

A géllel körülbelül felére csökkenthetjük a locsolások közötti időt. Az így létrehozott szupertalaj pedig csíráztatásra is kiváló.

Pelenka virágföld, házilag, csináld magad, diy

Vázában virágföld hozzáadása nélkül is használhatjuk némi cukor, ecet és klóros fehérítő hozzáadásával. Ételfestékkel színessé is tehetjük a gélt, ez viszont a növények színét is befolyásolni fogja.

Emellett más háztartási hasznát is vehetjük: ha a vízzel telített gélt egy jól lezárható – esetleg leforrasztott – nejlonzacskóba töltjük, már kész is van a hűtőpárna.

Pelenka ice gél házilag, csináld magad, diy

energiaoldal.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index