Szuper módszer a gyermekkori étvágytalanság ellen

Rengeteg szülő szembesül azzal, hogy a gyereke egyszerűen nem akar enni: nem válogatós, csak úgy érzi, nincs rá szüksége. Mi állhat az étvágytalanság hátterében?

Nem megfelelő kalóriabevitel

A szakértő szerint először érdemes megnézni, mekkora a gyerek súlya, hiszen ha az az életkorának és magasságának megfelelő, akkor arról van szó, hogy a kalória bejut a gyerkőcbe, csak nem feltétlenül abban a formában, ahogy az anyuka szeretné. Magyarul: nem vizet iszik, hanem dobozos üdítőt, vagy csokit nassol, akkor több kalóriát visz be kevesebb ételből.

Érdemes ilyenkor két hétig gyümölcslevek helyett pusztán vizet adni neki, és a nassolástól is megvonni – el fog múlni az étvágytalanság!

Betegségre is utalhat az étvágytalanság?

Bizony, betegségekre is utalhat, ha a gyerek nem akar enni – ráadásul ez egy ördögi kör, hiszen ha nem megfelelően táplálkozik, akkor előbb-utóbb vashiányos lesz, ez pedig szintén csökkenti az étvágyat.

Szerencsére elenyésző számban fordul elő krónikus betegség, ami étvágytalanságot okoz, de lehetséges vese- vagy szívbetegség, illetve különböző felszívódási problémák.

Segíthet a közösség

Az étvágytalanság ellenszere lehet a közösség is: ha a gyerek látja, hogy az oviban mit esznek a társai, akkor ő is utánozni fogja őket, és sokkal  könnyebben kóstol bele új ízekbe.

Forrás: FEM3