Szőlőt a gyereknek! De miért is?

Noha a gyermekeknek még semmi szükségük arra, hogy a bőrük fiatalon tartása érdekében fogyasszák a szőlőt, számos egyéb ok van, amiért érdemes enniük!

Miért egyen a gyermek szőlőt, igyon mustot, vagy valódi szőlőlevet? A szőlőnek, ennek a nálunk is méltán népszerű bogyós gyümölcsnek, mely az ókorban a termékenység szimbóluma volt, rengeteg áldásos hatása van. Már ránézésre is étvágygerjesztő, és amilyen finom, olyan egészséges is.  Ráadásul hazánkban már a honfoglalás ideje óta megtalálható, bő termésű gyümölcs, ehetünk belőle, amennyi jólesik.

Nemcsak a szőlőt ajánlott enni, a valódi szőlőborból is javasolt akár naponta 2-3 decit meginni.  A gyermekeknek persze nem a bort, hanem a szőlőt érdemes frissen fogyasztaniuk! Lássuk csak, miért. Előszöris azért, mert könnyen emészthető. A szőlőnek közel 80 százaléka víz, magas viszont a szénhidráttartalma és sok energiát is tartalmaz – emiatt azok, akik fogyókúráznak, illetve cukorbetegek, csak módjával egyék ezt a gyümölcsöt. A fehér lisztes, hizlaló péksüteményeknél mindenesetre sokkal jobb megoldás uzsonnára!

A szőlő hatékony antioxidáns – ez azt jelenti, hogy tevékenyen részt vesz szervezetünk sejtjeinek védelmében a szabad gyökök ellen. A gyümölcs gazdag értékes tápanyagokban. A szőlő héjában levő egészségről már hallhattunk: rezveratrolt tartalmaz, mely nemcsak a szívbetegség- és a rák megelőzésében játszik szerepet, hanem az erek állapotát is javítja. Csökkenti a szívizom szövetének károsodását is.

szőlőmag

A szőlő a gyermekek számára azért is különösen fontos, mert olyan gyümölcs, amelyben megtalálhatóak a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok is: gazdag a rosttartalma, remek kálium-forrás, valamennyi B-vitamin megtalálható benne, tartalmaz C-vitamint is. Az ásványi anyagok sorában ott van a cink, a vas, a magnézium, a réz és a szelén is.  Káliumtartalma miatt vízhajtó hatása van – csökkenti a vizelet savasságát. Tisztítja a veséket, valamint a bélrendszert. Az epeelválasztás és a bélmozgás a gyümölcs hatására fokozódik. Segíti az emésztést. Hozzájárul, hogy a vesekövesedés és a hólyagkövesedés megszűnjön.

Sok fiatal lány is szenved a premenstruációs tünetektől: ezek enyhítésében is szerepe van a szőlőnek. Mivel kiválóan frissít ez a gyümölcs, fogyasztása a tanuláshoz melegen ajánlott – emellett megnyugtatja az idegeket, idegerősítő hatással rendelkezik, feszültségoldó és regeneráló is. Természetes szőlőcukor, amely segíti a nagyobb fokú koncentrációt, de ha fizikai megerőltetés előtt áll a gyermek, akkor is nagyon hasznos.

Hogyan fogyasszuk és adjuk a szőlőlevet a gyermeknek?

Fontos, hogy a valódi szőlőlevet mindig hígítsuk vízzel, a keverés fele-fele arányú legyen. Elkerülendő ezzel a puffadást, illetve az esetleges hasmenést. Figyeljünk azonban oda arra, hogy mindig mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, mielőtt felszolgáljuk, mert könnyen lehet, hogy kénes maradt.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz

  1. SZÜLŐK FIGYELEM! EZENTÚL CSAK ÍGY ADJATOK SZŐLŐT A GYERMEKETEKNEK! NAGYON FONTOS! | Pályázat figyelés, pályázatok, vissza nem térítendő állami támogatások

    […] A szőlő a gyermekek számára azért is különösen fontos, mert olyan gyümölcs, amelyben megtalálhatóak a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok is: gazdag a rosttartalma, remek kálium-forrás, valamennyi B-vitamin megtalálható benne, tartalmaz C-vitamint is. Az ásványi anyagok sorában ott van a cink, a vas, a magnézium, a réz és a szelén is. Káliumtartalma miatt vízhajtó hatása van – csökkenti a vizelet savasságát. Tisztítja a veséket, valamint a bélrendszert. Az epeelválasztás és a bélmozgás a gyümölcs hatására fokozódik. Segíti az emésztést. Hozzájárul, hogy a vesekövesedés és a hólyagkövesedés megszűnjön.-írja a napidoktor.hu […]