Szinte semmit sem ér a Pfizer oltás az omikronnal szemben?

Negyvenszer gyengébb védettséget nyújt a Pfizer-vakcina az omikron variánssal szemben.

Megszületett az első hivatalos tanulmány arról, pontosan miként képes kijátszani a védőoltást a terjedőfélben lévő covid-mutáció – számol be a Liner.hu.

Az új változaton Dél-Afrikában végzett első laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült, a Pfizer-vakcinából származó antitestek akár negyvenszer kisebb hatékonyságot mutathatnak az omikron variánssal szemben – adta hírül a Sky News.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány megállapította, hogy a háromszor oltott és a koronavírussal természetes úton fertőzött emberek antitestjei jelentősen effektívebbek voltak az omikron variáns ellen, ami főként arra utal, hogy az emlékeztető oltások jelentős előnyökkel járhatnak.

Az Africa Health Research Institute virológus professzora, egyben a kutatás vezetője, Alex Sigal elmondta, bár a hatékonyság valóban gyengébb, az viszont pozitív eredményként értékelhető, hogy a vakcinából származó ellenanyagok elől nehezen tud kiszökni a kórokozó.

Az egyelőre továbbra sem világos, hogy az omikron mutáció képes-e súlyosabb lefolyású megbetegedést okozni, mint a delta variáns, továbbá arról sem tudunk szinte semmit, hogy milyen halálozási rátával rendelkezik a fiatalabb korosztály, illetve az idősek körében.

Ez is érdekelhet!

Óriási sikernek ígérkezik a Pfizer Covid elleni tablettája

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.