Szeptembertől változások jönnek a porszívópiacon

Az Európai Unió Ecodesign irányelveinek hatásait már 2014-ben érzékelhettük, amikor is megtörténtek az első korlátozások. Már akkor tudtuk, hogy jön a folytatás, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar eljön ez az idő.

2017. szeptember 1-jétől megindul az európai uniós szabályozás második fordulója, mely a tavalyi évnél is szigorúbban érinti a porszívók energiahatékonyságát, tisztítási teljesítményét és motorteljesítményét, valamint új szabályozásokat vezet be a porkibocsátásra, a működési élettartamra és a szívócső élettartamára vonatkozóan.

2014-ben bevezetett korlátozások

  • éves energiafogyasztás: kevesebb, mint 62 kWh / év
  • maximális motorteljesítmény: 1600 watt
  • minimum porfelszívás szőnyegen: 0,75 dpu
  • minimum porfelszívás keménypadlón: 0,98 dpu

Ahogy azt már 2014-ben megírtuk, az Ecodesign irányelvek a klímaváltozás megfékezése okán születtek meg, hiszen a háztartási gépek rengeteg felesleges villamos energiát fogyasztanak, szükségtelenül generálva az üvegházhatást és ezzel tovább erősítve a globális felmelegedést a Földön. Nem csoda hát, hogy az Unió arra sarkalja a gyártókat, hogy a háztartási gépeket – a piac igényeit továbbra is kielégítve – kisebb energiaigénnyel tervezzék meg és gyártsák le.

SEBO Airbelt D porszívók

2017-es szigorodások

A 2014-ben bevezetett szabályozások 2017 szeptembertől még tovább szigorodnak. A porszívók éves energiafogyasztása 62 helyett már csak maximum 43 kWh lehet évente. A porfelszívás hatékonyságának alsó korlátját felemelik; szőnyeg esetén minimum 0,75, keménypadlónál pedig minimum 0,95 dpu lehet ez az érték. Ezzel gyakorlatilag kiszűrik azokat a porszívókat, amelyek legfeljebb háttérzajként funkcionáltak eddig. De ami sokak számára a legfájóbb pont, hogy a 2014-ben 1600 wattra csökkentett motorteljesítményt maximum 900 wattra korlátozzák. A 2014-es változásokhoz képest új szabályozások is bevezetésre kerülnek. Korábban még nem szabályozták a porszívók maximális porkibocsátását, mely 2017-től max. 1% lehet. Csökken a porszívók maximális zajszintje is, 80 dB (A) értékre. Továbbá a porszívó két „legkényesebb” alkotóelemére, a motor és a szívócső tartósságára is irányelveket adnak meg. Szabály, hogy a szívócső 40.000 lendítés után is használható legyen, a motor üzemi élettartama pedig minimum 500 óra legyen.

A 2017-től bevezetett változások összefoglalva:

  • Éves energiafogyasztás: kevesebb, mint 43 kWh / év (korábban: 62 kWh / év)
  • Max. motorteljesítmény: kevesebb, mint 900 W (korábban: 1600 W)
  • Minimum porfelszívás szőnyegen: 0,75 (korábban: 0,70) dpu
  • Minimum porfelszívás keménypadlón: 0,98 (korábban: 0,95) dpu
  • Maximális porkibocsátás: 1,00% (eddig nem volt szabályozva)
  • Maximális zajszint: 80 dB (A) (eddig nem volt szabályozva)
  • A szívócső tartóssága: min. 40.000 lendítés (eddig nem volt szabályozva)
  • Minimális üzemi élettartam: min. 500 óra (eddig nem volt szabályozva)

Változnak az energiacímkék

Aki az elmúlt három évben vásárolt porszívót, tudja, hogyan is néz ki egy porszívós energiacímke; ami valójában nem sokban különbözik a többi háztartási gép energiacímkéjétől, csupán a feltüntetett szempontok mások. Az energiacímke alapján könnyebben össze lehet hasonlítani a különböző modelleket.

Az energiacímkéken különböző szempontok alapján lehet a porszívó különböző tulajdonságait más modellekhez viszonyítani. Minden szemponthoz egy betű társul a „A”-tól „G”-ig terjedő értékben. Minél előrébb szerepel az adott porszívó az ABC-ben, annál jobban teljesít az adott szempont szerint. Pl. ha egy porszívó „A” osztályzatot kapott az „kifújt levegő tisztasága” kategóriában, akkor az a lehető legjobb szűrési képességekkel rendelkező porszívók közé tartozik.

SEBO porszívók energiacímke 2017

Azonban ebben is változások lépnek fel 2017-től, hiszen az „éves energiafogyasztás” kategóriában leszűkítik a skálát, és „A+++”-tól csupán „D”-ig terjedő értékek lesznek. Ez azt jelenti, hogy az energiahatékonyság szempontjából „D”-nél rosszabb minősítést nem kaphatnak a porszívók, így a gyártóknak fejleszteniük kell azokat a porszívókat, amelyek eddig „E”, „F” vagy „G” kategóriába voltak sorolva. Ugyanakkor a korábbi „A” minősítés fölé bekerülaz „A+”, „A++”, vagy „A+++”. Így a legmagasabb értékek között is lesznek kimagaslóan jók vagy egyszerűen „csak” jók.

Kényes kérdés: a porszívó hatékonysága

Tudni kell, hogy a motorteljesítmény és a szívóteljesítmény nem ugyanaz és nem feltétlenül állnak egyenes arányban egymással, azaz az egyik csökkenésével nem feltétlenül kell csökkennie a másiknak is. Mint ismeretes, az Ecodesign irányelvek csupán a motor teljesítményét szabályozzák, és hogy az adott elektromos energiábó milyen szívóerőt tudnak varázsolni, az a mérnökök ügyességén múlik.

A mérnökök feladata, hogy a porszívók energiafelhasználását optimalizálják, az energiaveszteségeket minimalizálják. A rendelet az energiacímkék bevezetésével sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá teszi a porszívókat, mely tovább ösztönzi a gyártókat, hogy porszívóik kisebb motorteljesítménnyel is kiváló „bizonyítványt” (energiacímkét) kapjanak. Az energiacímke hátránya, hogy a szívóteljesítmény nem szerepel rajta (biztos emlékeznek, 2014 előtt a legtöbb gyártó wattban megadta a szívóteljesítményt), pedig ez a tulajdonság nagyon fontos szerepet játszik a porszívó hatékonyságában. Azonban ha egy porszívó kiváló szőnyegtisztítási és keménypadló tisztítási képességgel rendelkezik, akkor nagy valószínűséggel a szívóerő is hasonlóan kimagasló értéket képvisel. (Az energiacímkén ezeknél a tulajdonságoknál is igaz az, hogy minél előrébb szerepel az ABC-ben az adott porszívó, annál hatékonyabb.)

SEBO Felix álló porszívó család színei

Forrás: https://napidoktor.hu/index