Szép nyári idő

Éjszaka többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Napos időre számíthatunk, hazánk nagyobb részén legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen, az ország északkeleti harmadán képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ott sem lesz.

Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között valószínű, hűvösebb lehet a hajnal az Északi-középhegység völgyeiben és néhol az Alföldön, enyhébb pedig a vízpartokon és a nagyvárosokban. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten 25 fok körül, másutt 27 és 30 fok között várható.

A jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül a napfény szerepe emelhető ki. Egyrészt ugyanis a derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van. Másrészt a déli órákban erős lesz az UV-B sugárzás, rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Szabadban tartózkodva vigyázzunk, nehogy a testünk túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet.

nyari hajciho (2)

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár még többfelé elérheti a magas szintet. A csalánfélék pollenszórása várhatóan fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt helyenként már nagyon magas is lehet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony, bár helyenként a közepes szintet is elérheti. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék és a bálványfa pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.