Szép, napos, csapadékmentes időre számíthatunk, melegfronttal

Éjszaka északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely fokozatosan délkelet felé helyeződik át. Napközben többnyire gyengén felhős, napos, csapadékmentes időre számíthatunk.

Késő délután, este a Dunántúl északnyugati részein és az Északi-középhegység térségében már megnövekedhet a felhőzet, ezeken a területeken helyenként zápor, az északnyugati megyékben egy-egy zivatar is előfordulhat. A délnyugatira forduló szelet nagy területen kísérik majd élénk, néhol erős széllökések. Késő délután, este az Észak-Dunántúlon már északnyugatira fordul a szél, erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között valószínű.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, csökken teljesítőképességünk mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Étvágytalanság is jelentkezhet.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár még többfelé elérheti a magas szintet. A csalánfélék pollenszórása várhatóan fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt helyenként már nagyon magas is lehet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony, bár helyenként a közepes szintet is elérheti. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék és a bálványfa pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.