Szem és alvás: árthat a kék LED fény?

Megzavarhatja a biológiai ritmust?

A kék fény, amelyet a LED világítás használ, számos termékben megtalálható – kutatók szerint a hangulatos fényhatás azonban káros lehet az alvásra és a szemekre nézve is.

Ártalmas lehet ránk nézve a kék LED fény?

Egy új jelentés, melyet kutatók készítettek, azt állítja: a nem kevés termékben alkalmazott kék fény károsíthatja a szemeket és az alvásra is rossz hatással lehet.

A francia Élelmiszerügyi, Környezetvédelmi, Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Ügynökség szerint újfajta bizonyíték van arra, hogy ezen fénytípus megzavarhatja a biológiai és alvási ritmusokat, s károsíthatja a szem retináját.

A LED-et tartalmazó termékek kék fényt adnak. Ezek közé sorolhatók a legújabb zseblámpák, az autók fényszórói és egyes játékok is –hívta fel a figyelmet a CNN.

A kutatók szerint a kék fénynek való rövid távú kitettség maximum limitjét csökkenteni kellene – jó volna, ha a jövőben csupán az alacsony kockázatú LED-eszközök lennének elérhetőek a fogyasztók számára, a szemek és az alvás védelme érdekében. Az autók fényerejének erősségét is mérsékelni kellene – áll a francia ügynökség jelentésében.

Az sem lenne hátrány, ha a szem védelmét kék fény ellenes képernyővédőkkel, szűrőkkel és napszemüvegekkel biztosítanák – nincs azonban bizonyíték arra, hogy ezek segítenek az alvás ritmus megfelelő fenntartásában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php