Szeles napokkal ér véget a június

Délelőtt még napos idő várható, majd napközben nyugat felől egyre több és egyre vastagabb felhőzet érkezik az ország fölé. Este már jórészt erősen felhős időre készülhetünk.

Helyenként – nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén – várható zápor, a Dunántúl délnyugati részein egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szél nagy területen megerősödik, főleg északkeleten és a főváros környékén viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul, az Alföldön és a Délkelet-Dunántúlon a 31 fok feletti értékekkel.

felhos_ido1

Számottevő fronthatástól nem kell tartaniuk az arra érzékenyeknek. Az Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalán meleg léghullámok érkeznek. A középső és a keleti országrészben továbbra is kánikula várható. Fogyasszanak sok folyadékot, lehetőleg teát, illetve ásványvizet! Sokfelé nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás, a déli órákban aki teheti, húzódjon árnyékos helyre.

Pollenjelentés
Pénteken a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a közepes-magas szintet, majd szombaton várhatóan mérséklődik a pollenterhelés. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a szelídgesztenye pollenje általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. A libatopfélék és a kenderfélék virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu