Szardínia a hosszú élet kulcsa?

Megvásárolta a százéves szardíniaiak genetikai adatait őrző olasz SharDNA adatbankot a biotechnológiára specializálódott Tiziana Life Sciences brit társaság.

A Szardínia szigetén lévő Ogliastra megye 13 ezer lakosának DNS-ét őrzi az adatbank. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint az iparosodott országok átlaga.

A brit társaság 258 ezer eurót (81 millió forintot) fektetett az adatbankba. A genetikai információk új gyógyszerek fejlesztését szolgálják majd – írta a La Stampa olasz napilap.

idos hazaspar

“Nem gondoljuk, hogy ezekkel az adatokkal megalkotjuk a hosszú élet elixírjét, de utánajárhatunk a genetikai mutációknak – mondta Tiziano Lazzaretti, a brit társaság vezetője.

A genetikusok elsősorban azt akarják rekonstruálni, hogyan öröklődnek egyes jellemzők. Egy korábbi tanulmányban a kutatók rávilágítottak arra, hogy Ogliastra lakói sokkal jobb fizikai állapotban vannak, mint a lombardiaiak.

A kutatócsoport többek közt azzal a kérdéssel foglalkozott, hogyan befolyásolják az idős emberek depresszióját olyan tényezők, mint a nem, a családi állapot, a kor, az életmód, a szellemi fittség és a környezet. Szardínián, különösen a falvakban, az öregedésre sokkal pozitívabban tekintenek, mint máshol – derült ki a tanulmányból.

Forrás: Hirado