Szárazságtűrő növények – sokat utazóknak

A kutyatejek nemzetsége fajokban rendkívül gazdag, számuk az 1700-at közelíti. Megjelenésük kimondottan változatos, pozsgások és egynyáriak egyaránt akadnak közöttük. Főként Afrika és Dél-Amerika területén gyakoriak, de Európán is megtalálható jó néhány faj. Jellegzetességük, hogy mérgező tejnedvet tartalmaznak, ezért gondozásuk során érdemes kesztyűt használni.

Ebben a bejegyzésben négy ismertebb kutyatej fajtát mutatok be neked, melyeket itthon szobanövényként tarthatsz.

Pompás kutyatej

Talán az egyik legnépszerűbb kutyatej, bokros formájú növény, mely élénk színű virágokat is hoz. Gondozása nem túl nehéz, tűző napos, világos helyen érzi jól magát, de félárnyékban is boldogul.

pompaskutyatej

Öntözni elég csak mérsékelten, az sem gond, ha két öntözés között kiszárad kicsit a földje, ahogy a legtöbb szobanövény, úgy a pompás kutyatej is kevesebb vizet igényel télen. Más teendőd nem is igazán akad vele, a tavaszi visszavágáson kívül. Ezzel elérheted, hogy szép maradjon a formája.

Háromélű kutyatej

A háromélű kutyatej pozsgás növény, ennek minden jó tulajdonságával együtt. Jó szárazságtűrő, jól érzi magát meleg, napos szobában. Ha kavicsos talajba ülteted, mérsékelten öntözöd, és nem feledkezel meg a teleltetéséről sem, akkor az otthonodat, egy gyönyörű, oszlop formájú növénnyel gazdagíthatod. Teleltetéséhez kb. 10fokos helyet válassz.

haromelukutyatej

Tövisélű kutyatej

Szerintem ez egy olyan kutyatej fajta, ami mellett nem lehet elmenni, annyira markáns a külseje. Nem elég, hogy miközben oszloposan növekedik, csavarodik is, még hegyes, hosszú tüskék is meredeznek róla mindenfelé. Nem egy gyerekbarát növény annyi biztos, viszont különleges. Gondozása a háromélű kutyatejéhez hasonló, azzal a kiegészítéssel, hogy meghálálja, ha néha kap egy kis tápoldatot is.

toviselukutyatej

Töviságú kutyatej

A sor végére egy az előzőnél valamivel szelídebb külsejű, bár a tüskéket nem nélkülöző kutyatejet hagytam. Furcsa szerzet ez a növény, tüskék sorakoznak rajta, tetején üde zöld nagy levelek fejlődnek, hosszú száron pedig élénkpiros virágok, érdekes egységet alkotnak ezek a külső jegyek együtt.

tovisagukutyatej

Szerencsére nevelése az előzőekben ismertetekkel azonos, így nem igény túl sok vesződséget egy ilyen különlegességet birtokolni. Meleg, világos hely, heti egyszeri öntözés, és alkalmanként egy kis kaktusz tápoldat, ennyi a titok.

Forrás: CityGreen