Száraz, hűvös időnk lesz

Gomolyfelhős, napos idő lesz, főként a Dunántúlon lehet néhol zápor. Az északnyugati szél a Dunántúlon időnként megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között valószínű, de a szélcsendes, derült tájakon -1, +3 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 17 fok között valószínű.

A hazánk fölött áthaladó hidegfront dél felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános “restség” válik uralkodóvá.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte alacsony marad, bár esetenként még elérheti a közepes szintet. Előfordulhat még egy-egy szem a többi nyáron virágzó allergén növény, így a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a libatopfélék és a csalánfélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu