Számítógép a gyereknek, de milyen?

Szeptemberben több százezer fiatal kezdi meg általános- és középiskolai tanulmányait. Mivel a hazai, informatikai ágazatban jelenleg is több tízezer állást lehetne azonnal betölteni, sok szülő fejében megfordulhat a gondolat, hogy gyermekét műszaki, informatikai pályára küldi.

Ehhez nem árt, ha a fiatal mihamarabb kapcsolatba kerül a számítógépekkel, emellett ma már ötödik osztálytól a komputer is taneszköz lehet. Éppen ezért az iskolakezdésnél annak cseréjét, vételét is meg kell fontolni. A vásárlás ugyanakkor nem egyszerű, adunk néhány, jól használható, egyszerű tippet.

Laptop, vagy asztali gép

Felső tagozatban, de még a gimnázium elején is inkább asztali gépet érdemes venni, mégpedig azért, mivel könnyebb bővíteni (így egyszerűen csemeténk életkorára tudjuk szabni, elkerülve a fölösleges kiadásokat), olcsóbb, és biztonságosabb is (hiszen többek között például nem cipelik magukkal sehova, nem hagyják el, nem törik össze). Ráadásul a felügyelet is egyszerűbben megoldható. Az idősebb gimnazistáknak ugyanakkor laptopot ajánlanánk, hiszen ők már sokat tanulhatnak együtt kávézókban, gyorséttermekben is.

Mindenestől, vagy szakembertől?

Komolyabb összegű beruházásról lévén szó, alapszabályként műszaki boltokat érdemes választani, itt fogjuk ugyanis azt a minőségű szaktanácsadást megkapni, amire egy ilyen mértékű beruházás előtt szükség van. Az elektronikai boltok is rendszeresen akcióznak, így, ha jókor megyünk vásárolni, kiváló árakat találunk, náluk ráadásul a szükséges kiegészítőkből is több minden beszerezhető ott helyben, így időt spórolunk magunknak.

Technikai paraméterek

Ez az a terület, amiről könyveket lehetne írni, néhány ökölszabállyal azonban a komolyabb hibák elkerülhetőek. Az asztali gépek terén először a processzor, memória, tárhely hármast vizsgáljuk meg. Válasszunk legalább két-, de inkább négymagos processzort (javasolt Intel® Core™ i3-tól indulni), legalább 4 (de inkább 8) Gigabyte RAM-ot, és minimum 500 Gigabyte-os HDD-t. Ezzel már a legtöbb feladathoz lesz elég erőforrása és helye a gyereknek. Ha ezen felül videóvágásra, képmanipulációra, játékra is szeretné a csemeténk használni a gépet, fontos lesz még a videokártya, a táp és a hűtés is, ez azonban már haladó informatikai ismereteket tesz szükségessé, ezért inkább kérjünk szakértő segítséget. A MediaMarkt Okospultjain biztosan fogunk találni segítőkész kollégákat, akik akár a frissen vásárolt gépünket is beállítják, telepítik rá a szükséges szoftvereket, a boltból kilépve tehát üzemkész eszköz lesz a kezünkben.

Laptop esetén vizsgáljuk meg az akkumulátor méretét (a legtöbb esetben meg lehet tudni, hogy a hirdetésben a tápegység mellé  írt milliamper-órák hány órányi valós üzemidőre fordíthatók le). Válasszunk matt kijelzővel szerelt gépet (hacsak nem akarja a gyermekünk smink, vagy borotválkozó-tükörként is használni majd az eszközt), illetve javasolt a HDD helyett SSD-vel ellátott gépet kérni, ebben ugyanis nincsenek mozgó alkatrészek, így a szállítás során kevésbé sérülhet. Ha ezt választjuk, kérjük a 128 gigás verziót és vegyünk mellé külső merevlemezt, mivel a 128 giga SSD bár gyors lesz, túl sok minden a programok mellé már nem fog elférni. A Windows operációs rendszerrel ellátott gépek az iskolai feladatokhoz ideálisak (főleg olyan feladatuk lesz a gyerekeknek, amihez a Microsoft rendszere alatt futó szoftvereket használnak). Ma már persze a legtöbb dologra Apple verzió is rendelkezésre áll, illetve sok Microsoft szoftver fut az almás gépeken is, de itt ütközhetünk majd némi technikai kihívásba a házi feladat elkészítése közben.

Árkategória és márka

Ez szintén nagyon kényes terület, hiszen rengeteg mindentől függ. 100.000 forint alatt is lehet már gépet venni, ettől azonban túl sok mindent ne várjunk. Néhány évig használható lesz internetezésre és szövegszerkesztésre, de ennél többre nem lesz alkalmas. Éppen ezért leginkább a 100-200 000 forint közötti kategóriában érdemes kutakodni. Egy gyereknek ennél több nem kell, ár-érték arányban viszont itt fogjuk a legjobb gépeket találni a feladatra. Persze, aki már az általánosban is a legjobbat akarja adni gyermekének, nyugodtan mehet 200-300 000 forint köré is. A márkák kiválasztása kapcsán azt javasoljuk, hogy menjünk el egy műszaki áruházba, és nézzük meg a készüléket, illetve kérdezzünk az eladóktól. Ha röviden el tudjuk nekik mondani, hogy mire szeretnénk használni majd a gépet, biztosan megtalálják a számunkra legmegfelelőbbet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.