Süssünk mini kürtőskiflit!

A kürtőskalács tipikus őszi-téli csemege, csak ne lenne olyan macerás a házi változat. A mini kürtőskifli mindent tud, amit a nagy testvér, csak az elkészítése sokkal egyszerűbb.

Minden évszaknak megvannak a maga ízei, illatai, ételei. A késő őszi-téli időszakban előtérbe kerülnek a fűszeresebb, aromásabb levesek, főételek, desszertek. A fűszerek közül nálam ilyenkor abszolút favorit a kandírozott narancs- és citromhéj, a fahéj és a mézeskalács keverék. Szeretem ahogy ezek az illatok belengik a konyhát és felidézik bennem a gyerekkoromat, az őszi kertet, a barangolásokat a téli Duna mentén, amik után öröm volt bevackolni magamat nagyanyám sparheltje mellé és elmajszolni egy-egy fahéjas csigát vagy két-három marék mézeskalács figurát.

A kürtőskaláccsal már felnőtt koromban találkoztam, nagyanyám repertoárjából ez a finomság hiányzott. Ez az az édesség, amellyel bármikor le lehet venni engem a lábamról.

Így bukkantam rá Limara receptjére, amely azzal kecsegtetett, hogy egy egyszerű kifli formájában ajándékoz meg a kürtőskalács ízvilágával. Kíváncsi lettem. Aztán meg elkötelezett rajongó. A mini kürtőskifli mindent tud, amit a nagytestvér, csak lényegesen könnyebb elkészíteni. Persze nem helyettesítheti az igazi kürtőskalácsot, de a maga nemében fantasztikus finomság.

Mini kürtőskifli

kürtőskifli recept

Előkészítési idő: 
Főzési, sütési idő:  
Összes idő:  
Mennyiség: 32

Kürtőskalács helyett kürtőskifli többféle ízben

Hozzávalók
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss vagy 1,5 zacskó instant élesztő

Elkészítés

  1. Melegítsük meg a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és az élesztőt. Futassuk fel.
  2. Keverjük össze a többi hozzávalót, adjuk hozzá az élesztős tejet és dagasszuk ki alaposan.
  3. Langyos helyen kelesszük a nyers tésztát a kétszeresére (kb. 50-60 perc).
  4. A megkelt tésztát borítsuk vízszintes felületre és vágjuk 32 darabba.
  5. Mindegyik kis darabot formáljuk gombóccá, majd egyesével nyújtsunk belőlük hosszú csíkokat.
  6. Az egyik végén az egyharmad részét vágjuk ujjnyi széles csíkokra, majd a másik végétől kezdve tekerjük fel.
  7. A félkész kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezekre és hagyjuk pihenni/kelni őket újabb 45-50 percig.
  8. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra és 12-15 perc alatt süssük készre a kifliket.
  9. Olvasszunk meg két evőkanál vajat és azon nyomban, forrón kenjük le a kész kürtőskifliket, majd forgassuk őket vaníliás/fahéjas/kakaós/diós cukorba, kókuszreszelékbe.
Megjegyzés
Ha nagyobb kilfiket szeretnénk, ne harminckettő, csak tizenhat darabba vágjuk a tésztát.

kürtőskifli recept

 

Forrás: Mom with Five