Súlyosan egészségkárosító az e-cigi

A Manchesteri Egyetemen dolgozó Andrew Higham szerint a pára formaldehidet és akroleint tartalmaz – akárcsak a hagyományos cigaretta -, ennek belélegzése hosszú távon nagyon ártalmas lehet. Az is kiderült, hogy az ember immunrendszere a hagyományoshoz hasonlóan reagál az elektromos cigarettára, és ugyanolyan krónikus betegség tüneteit válthatja ki.

Higham azt vizsgálta, hogy az e-cigi kifújt gőzének való kitettség milyen hatással van az emberi fehérvérsejtekre. A szakember tíz nem dohányos embertől vett fehérvérsejteken tesztelt három elektromos-cigaretta márkát – írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A Respiratory Research című folyóiratban közölt eredmények szerint az e-cigi gőzének való kitettség hatására fokozódott az immunrendszer részét képező neutrofil elnevezésű fehérvérsejtek aktivitása, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a hagyományos cigaretta füstjének jelenlétében megfigyelték.

e-cigi

Ez a reakció egyébként a dohányzóknál gyakori – légszomjhoz, köhögéshez és ismétlődő tüdőfertőzéshez vezető – krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik jellemzője. Nagy-Britanniában a becslések szerint három millióan használnak elektromos cigarettát. Az eszközt gyakran a hagyományos cigaretták káros hatásainak elkerülése érdekében alkalmazzák.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.