Súlyos bőrbetegségek felerősödések okozója lehet a COVID

Ahogy haladunk előre az időben és egyre többet látunk, tapasztalunk, érzünk a koronavírus-járvány következményeiből, kiderül, hogy a COVID-19 a tüdőn kívül a test többi részét is érinti, így bőrt is.

A „COVID-lábujjaktól” a hajhullásig, a különböző kiütésekig terjedő bőrtünetekről számoltak be a betegek. Ezek egy része röviddel a fertőzés után jelentkezik, míg mások később vagy súlyosabb betegség esetén jönnek elő, de a legtöbb szerencsére idővel – általában 10-12 nap elteltével – javul, elmúlik – számol be a Blikk.

A kutatók azt kezdték el vizsgálni, mi okozza ezeket a bőrbetegségeket. Ami biztosnak tűnik, hogy a kiütések egy részét nem maga a vírus okozza, hanem a szervezet vírusra adott immunválasza, leginkább azoknál a betegeknél, akiknél véredény-károsodáshoz vezet a betegség.

Foto:123rf.com

“De az akne, a pikkelysömör, a seborrhoeás dermatitis, az ekcéma tünetei is súlyosbodhatnak a stresszhormonok és a gyulladás miatt a szervezetben azoknál, akik elkapták a fertőzést” – erről már Julie Van Onselen bőrgyógyász beszélt, aki hozzátette: nagyon fontos, hogy az orvosok, nővérek felismerjék ezeket a tüneteket, hogy a pácienst időben izolálhassák és megkezdjék a COVID kezelést.

De milyen tünetek jelentkezhetnek?

Egy 2020-as amerikai felmérés szerint az alábbiak jelentkeztek a betegeknél:

  • kanyarószerű kiütések (22 %)
  • fagyási sérülésre hasonlító elváltozások (18 %)
  • csalánkiütés (16 %)
  • vörös foltok (13 %)
  • apró hólyagos bőrelváltozások (11 %)
  • hámló, pikkelyes kiütések (9.9 %)
  • hálózatos alakú bevérzések (6,4 %).

Fontos tanács, hogy aki a közelmúltban épült fel a Covidból, kerülje az intenzív vagy invazív eljárásokat és az új bőrápoló termékeket közvetlenül a gyógyulás után. Ezenkívül legalább néhány hétig tartózkodjon az aktív összetevőktől, hogy elkerülje az esetleges allergiás reakciókat.

Fotó: 123rf.com

Amit a maszk okozhat

Közel két éve életünk része a maszk. A világon mindenhol hordják, ám többféle bőrprobléma is megjelent a viselése kapcsán.

Azoknál, akiknek a bőre aknés, a betegség ront a helyzeten, további gennyes foltok jelennek meg az arcmaszk alatt. Ezeket a verejték és az olaj felhalmozódása váltja ki. Ez minimálisra csökkenthető a napi tisztítással, olajmentes hidratálókrém használatával, a rendszeres maszkcserével, vagy, aki saját, anyagból készült maszkot visel, annak rendszeres mosásával. Érdemes az erős sminket is kerülni a maszkviselés idejére.

Szintén ronthat a rosaceára hajlamosak bőrén a maszk, apró csomók, bőrelszíneződések vagy gennyes foltok jelenhetnek meg az arcon. Ez gyakran orvos által előírt kezelést igényel. A maszkok alatti ekcéma vagy allergia is súlyosbodhat a viselés hatására. Ezen segíthetnek a hidratálókrémek, de ha nem múlik, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt. Az ekcéma a megsokszorozódott kézmosás miatt is felerősödhet, így nagyon fontos, hogy minden alkalommal a szárazra törölt kezet kenjék be prebiotikus, lipidekben gazdag, lehetőség szerint illatanyagmentes krémmel.

Ez is érdekelhet!

A koronavírus miatti ujj-kiütések sokaknál hónapokig tartanak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.