Stresszoldás egészséges nasikkal

A stressz hosszú távon mindenkinek ártalmas, ha ez több mint némi egészséges izgalom, vizsgadrukk, versenyláz, akkor mindenképpen csökkenteni kell. Rohanó világban élünk.

Már gyermekkortól kezdődik, hiszen óvoda, iskola után még oda kell érni a különórára, de már maguk a reggelek sem olyan kényelmesek, mint ahogyan az legtöbbször jól esne. Felnőttkorban ehhez még társulnak a munkahelyi kihívások, esetleg az egzisztenciális problémák, a kapcsolatokban rejlő feszültségek, így nem csoda, ha azt lehet mondani, hogy kevés ember van, akit nem érint korunk betegsége, a stressz.

Persze, leírhatnánk most is, hogy mozogjunk többet, hiszen a mozgás felszabadító hatása csökkenti legjobban a stresszt, vannak relaxációs technikák is, de az az igazság, hogy már magával a táplálkozásunkkal is csodát tehetünk. Minél inkább egészséges hozzávalókból készítjük el ételeinket, annál ellenállóbbak leszünk. Kevesebb E betű az ételekben, több bio vagy organikus gazdaságból származó alapanyag, és máris jobban leszünk.

Sőt! Elárulunk egy óriási titkot! Az evés határozottan segít a feszültség csökkentésében, örömérzettel tölt el, ellazít. Igazából pedig a nassolás, amely leginkább rágcsálás szokott lenni az egyik legjobb stresszoldó módszer. A rágcsálással együtt járó ritmikus szájmozgás kifejezetten megnyugtató tevékenység. Jó, jó, most mondhatná bárki, hogy a nassolás súlyfelesleget okoz, ez tovább növeli a szorongásunkat, káros az egészségünkre.

De nem! Rágcsálni lehet határozottan egészséges dolgokat is. Amúgy magának a cukormentes rágóguminak is van ilyen hatása, de attól ugye nem múlik el az a hirtelen jött kis éhség, ahhoz kell valami több is. Valami, ami laktató, könnyen emészthető, de mégis tápláló. Ilyen gabona a köles, amely ráadásul gluténmentes, és az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag. A és B vitamin mellett lecitint,  káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Ráadásul az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, könnyen emészthető, rostdús, úgyhogy tulajdonképpen bárki fogyaszthatja.

Fotó: 123rf.com

Közel 20 éve lesz, hogy a Biopont közel féléves kísérletezés után sikerrel extrudálta a kölest. Gyakran használjuk ezt a szót, úgyhogy fejtsük is meg: az extrudálás a gabonák masszává tömörítése, amelynek során veszítenek a nedvességtartalmukból, viszont felvesznek bármilyen formát, például golyóbisok lesznek belőlük. Kölesből készült hasonló termék nem nagyon van a világban, így ezt akár hungarikumnak is nevezhetjük. A kalóriaszegény csemege fénysebességgel lett a kisgyerekek, majd később a vonalaikra vigyázó, ám mégis nassolni kívánó hölgyek és urak kedvence is. Sok vízzel fogyasztva remekül csillapítja az éhségérzetet.

A stressz persze egyaránt érinti azokat, akik édesszájúak, meg azokat is, akik inkább a sós ízeket kedvelik. Na most, a kölesgolyó-nassolós megoldás mindenkinek kedvez, hiszen a kölesgolyó a Biopontnál immár 12 ízben érhető el: a natúr mellett újdonságként ott a spenótos-póréhagymás, nagyon kedvelt a magyaros, a barbecue és a sajtos-hagymás ízesítés is, az édes változatok közül listavezető a földimogyorós, szorosan a nyomában ott a kakaós, a fahéjas, a fehér-, tej- és ét biocsokiba mártott változat is. Karácsony közeledtével pedig egészen biztosan a Téli álom csemege nevű almás-fahéjas lesz a sláger.

Nassolni büntetlenül, s közben még a stresszt is csökkenteni, akár minden nap más ízvilágot élvezve! Na ez olyan lehetőség, amiért még egy kis stresszt is érdemes elviselnünk cserébe!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.