Spárgaság

Fehér, akár az elefántcsont, zöld vagy esetleg lila. Szinte mindegy, a spárgából mindenképpen úri étket készíthetünk.

A spárgát hosszú évszázadok óta ismerik, és ennyi idő sem volt elég arra, hogy letaszítsák trónjáról. Az úri étkek közé sorolják, mivel macerás termesztésnek köszönhetően drága mulatság volt a spárga vásárlása. Így csak a vagyonos réteg kiváltsága volt a spárga mód.

Színszótár

Igazi színkavalkád vár minket, ha a spárgák között szeretnénk válogatni. Színtől függően ízük is kissé eltér. A különleges fehér növény íze a legkarakteresebb. Markáns és erőteljes, ennek köszönhetően teljessé teszi az ételek zamatát. A zöld spárga lágyabb ízű, emellett C-vitaminban igen gazdag. A lilás-fehér átmenet nem csak a színben, az ízvilágban is visszaköszön.

spárga

A színük valójában az által változik, hogy mikor szedjük le a növényt. A fehér spárga még ki sem bújt a földből, a zöld társa viszont már találkozott napfénnyel, így megtörténhet a színváltozás. A ritkább lila zöldséget pedig a két fázis között gyűjtik be.

Színtől függetlenül minden spárgára igaz, hogy majdnem 90 %-a víz. Tehát vízhajtó, ezzel együtt széppé varázsolja bőrünket. Szervezetre gyakorolt jótékony hatása a vértisztító és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága.

White asparagus_2

A spárga vásárlása

A spárga vásárlásánál mindig alaposan vizsgáljuk meg a növényeket, hogy elég frissek-e, különben kesernyés ízük miatt nem fogjuk tudni felhasználni őket. Az egyik trükk ennek megállapítására, ha összeütünk két spárgacsíkot. Egyrészt hajlékonyságuk, másrészt hangjuk csengése segít eldönteni, hogy friss növénnyel van-e dolgunk. Emellett mindig ellenőrizzük, hogy a spárga vége ne legyen kiszáradva, megrepedezve.

Macerás pucolás

A hámozás időigényesebb, mely szintén alátámasztja, hogy különleges növénnyel van dolgunk. Némileg eltér a tisztítás módja a zöld és a fehér spárgák esetében. Míg a fénytől mentes növény héja puhább, a fénybarát társa külső borítása enyhén pikkelyes. Ezeket a pucolás közben óvatosan el kell távolítani.

spárgák

Használhatunk speciális, a spárga pucolására kifejlesztett eszközt, de a mezei burgonyahámozó is megteszi. Az ügyesebbek pedig bátran vegyék kezükbe a dolgokat, mivel ha kést használunk, sokkal inkább megoldható, hogy csak a felesleges részeket távolítsuk el. A hámozás során mindig a fej alatt 2 cm-rel kezdjük és úgy haladjunk lefelé.

Ha minden készen áll, és a színes spárgák meztelenül várják, hogy az ételbe kerüljenek, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a főzésük során mindig enyhén sós-cukros vizet használjunk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.