Sokkoló: súlyos betegséget okozhat az egyik koronavírus oltás

Az AstraZeneca oltása ritka típusú gerincvelő gyulladást okozhat.

Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának mellékhatásaként fel kellene tüntetni a ritka esetekben előforduló gerincgyulladást is. Ezt javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági testülete a Reuters híre szerint.

Az EMA októberben hasonló figyelmeztetést tett közzé

Foto:123rf.com

a Johnson & Johnson Janssen vakcinája esetében is. Az EMA közlése szerint az AstraZeneca-vakcina ritkán a gerincvelő egyik vagy mindkét oldalának gyulladását, a karok vagy lábak gyengeségét, szenzoros tüneteket, illetve húgyhólyag- vagy bélműködési problémákat is okozhat. A közlemény mindazonáltal leszögezi, hogy a Janssen és az AstraZeneca-vakcina beadása is sokkal több előnnyel jár, mint kockázattal. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy

 

hány gerincgyulladásos esetet jelentettek az oltás beadása után,

de azt elárulták, hogy a transzverzális myelitis ismeretlen gyakoriságú mellékhatásként szerepel az AstraZeneca betegtájékoztatójában. Az AstraZeneca gyártási késésekkel tudta leszállítani saját vakcináit. Később a szabályozó hatóságok súlyos mellékhatásokat felfedeztek fel, például az alacsony vérlemezkeszámú vérrögök ritkán előforduló eseteit, amelyek miatt több országban is korlátozták vagy leállították a szérum használatát.

Omikron – Kikerüli az oltóanyagokat?

Forrás: nuus.hu


Egy válasz