Sok napsütés ls frontmentes idő várható

Sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel csapadék nélkül. A Dunántúlon a déli szelet élénk, a Fertő térségében erős közeli lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 3 és 14 fok között alakul, az északkeleti országrészben lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 27 fok között alakul.

Front nem érinti térségünket, a jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül egyedül a napfény szerepe emelhető ki. A derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében is nélkülözhetetlen szerepe van. Ezért érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni a természetben, ezáltal pihenni és feltöltődni a kevésbé barátságos időkre.

napsutes

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A meteorológiai előrejelzés alapján várható délnyugati áramlással mediterrán eredetű pollenszemek is érkezhetnek hazánkba – így például az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben. A tölgy és a kőris virágpora jellemzően alacsony-közepes, a nyír, a platán és a fűz pollenje pedig már csak alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a fenyőféléké és a dióé pedig a közepes szintet. Az útifű és a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is.

Forrás: met.hu