Sok napsütés, frontmentes nyár végi idő

A gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, meleg nyár végi időre számíthatunk, az ország déli felén és a Dunántúl középső területein helyenként, másutt csak elvétve lehet zápor, zivatar.

Frontmentes nyár végi idő

A légköri frontok továbbra is messze elkerülik a Kárpát-medencét, így fronthatás nem terheli a szervezetünket. Érdemes a száraz, nyárias időt kihasználni és lehetőleg a szabadban, sőt akár a vízpartokon tölteni. Néhol zápor, zivatar ugyan előfordulhat, de ezek nem csökkentik jelentősen a pollenkoncentrációt, ezen kívül a déli órákban helyenként továbbra is erős lehet az UV sugárzás.

Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, átmeneti szélerősödés csak zivatar környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lehet hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

napsütés

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Sok napsütés, nappali felhőképződés lesz a jellemző, legfeljebb helyenként alakulhat ki záporeső, zivatar. Pénteken nyugat felől megnövekszik a felhőzet, akkor a Dunántúlon már elszórtan lehet csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, legfeljebb az időszak végén lehet 1-2 fokkal hűvösebb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 26 és 31 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. szeptember 10. 23,6 °C +6,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 34,6 °C (1928) legalacsonyabb hőmérséklet: 4,0 °C (1923)

Forrás: met.hu