Sok felhő és hidegfront

Éjszaka nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé elered az eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat.

Napközben eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délután északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de estig délen és keleten sok marad a felhő. Késő délutántól inkább már csak a Dunától keletre valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúl északi részén délután többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat.

felhős ég

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban továbbra is többfelé magas szintet érhet el a tölgy pollenkoncentrációja, illetve a kevésbé jelentős allergének közül az eperfaféléké is. A pázsitfűfélék és a platán virágporának mennyisége helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris, a nyír, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony, a fenyőfélék és a dió pollenje pedig általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Előfordulhat már egy-egy szem az útifű és a lórom virágporából is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony, bár helyenként közepes is lehet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.