Soha nem szabad feladni – Háromszor győzte le halálos betegségét egy asszony

Magyarországon évente csaknem 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegségbe.

Magyarországon évente csaknem 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegségbe. A felmérések szerint még mindig kevesen járnak szűrésekre, pedig a daganatos betegségek többsége gyógyítható, ha időben felfedezik.

Az első, ami megfordul az ember fejben, hogy miért pont én – ezt mondta Kovács Ferencné, aki háromszor győzte le a rákot. Először jobb mellében, majd a tüdejében és bal mellében is daganatot találtak. Többször megműtötték, öt éve tünetmentes. Azt mondja: soha nem szabad feladni.

 

„Semmifajta áttétem nem volt. Úgyhogy így könnyebb volt végigvinni, de hát ezt másképp nem lehet, csak ha az ember pozitívan áll a dolgokhoz” – nyilatkozta az M1 Híradónak Kovács Ferencné.

Az életünk a tét 

Patonay László is megküzdött a rákkal. Négy éve azért fordult orvoshoz, mert hirtelen sokat fogyott. Kiderült, hogy prosztatadaganata van, így azonnal megműtötték. Szerinte a legfontosabb az, hogy a betegséget időben felismerjék.

„Rendben vagyok, azt mondták, hogy semmi gond. És ha valamit javasolhatok a férfikollégáimnak, hogy időben menjenek el vizsgálatra, előszűrésre, tegyék félre a férfiúi hiúságukat és a szégyenérzetüket, mert az életükről van szó” – mondta Patonay László.

Megelőzhető lenne 

Évente 80 ezer új rákost diagnosztizálnak Magyarországon, 30 ezren bele is halnak a betegségbe. A legtöbben tüdő-, emlő- és vastagbéldaganat miatt veszítik életüket. Ezek többsége egészséges életmóddal megelőzhető lenne.

A daganatos betegségek kialakulása csökkenthető. Például a tüdőrákok 82 százaléka elkerülhető lenne, ha az emberek nem dohányoznának, ugyanígy a gégeráknál is 84 százalék. Nagyon magas számok vannak, a dohányzás nagyon sok minden ráknak az okozója” – magyarázta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A daganatos betegségek megelőzése érdekében hazánkban több átfogó programot is bevezettek az utóbbi években. A méhnyak- és emlőrákszűrés szervezetten zajlik, ősztől pedig már a vastagbélrák-szűrést is országossá teszik. Erre a célra a kormány 6,5 milliárd forintot különített el.

Első lépésként az idősebbeket fogják megszólítani a ’47-ben születetteket – mondta Kovács Attila, a helyettes országos tiszti főorvos.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.