Sekély ciklon halad át felettünk

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Elsősorban a déli és a keleti országrészben sokfelé, másutt csak szórványosan valószínű ismétlődő jelleggel eső, zápor, keleten emellett helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Hajnaltól a szél egyre nagyobb területen északiasra fordul és a délkeleti vidékeken kívül mindenhol megerősödik, sőt a Dunántúlon és a Zempléni-hegység körül viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között várható.

Egy felettünk húzódó sekély ciklon a meleg- és hidegfrontra érzékenyeket egyaránt megterheli. A fejfájás, migrén mellett megnövekedhet a reflexidő. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetésben. Fokozódik a görcshajlam.

nyari hajciho (2)

Pollenjelentés
A következő napokban a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Helyenként közepes szintet érhet el az útifű, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a hársfa virágporának mennyisége is. A lórom, a libatopfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.