Saját, személyi könyvtárat otthon – 4 lépésben!

A lelkes olvasók körében egy igazi, saját könyvtár valódi kincs az otthonban! Persze, nem könnyű időt találni arra, hogy kiválogassuk és összeállítsuk a személyi könyvtárat. Hogyan tehetnénk ezt meg kreatívan?

Aki szeret olvasni, ráadásul igen sok könyve gyűlt már össze, az örömmel alakítana ki akár saját kis könyvtárat is magának, ám erre sokszor sem ideje, sem lehetősége nincs.

könyvtár1

Egy igazi személyes könyvtárnak ugyanakkor számos előnye van, kezdve attól, hogy mindig tudjuk, nagyjából miből válogathatunk. Ha nincs módunk elmenni könyvtárba, újabb könyveket kihozni, akkor is bőven van választék – a személyi könyvtárunkban egészen jól tájékozódhatunk. Íme néhány ötlet, hogyan készíthetünk magunknak saját kis könyvtárat!

1.A megfelelő hely

A lakás, a ház legcsendesebb része a legalkalmasabb az olvasáshoz, tehát egy ilyen sarkot érdemes kiválasztani. Legyen a könyvtárunk megfelelő távolságban a nappalitól, mert a közös helyiség szinte mindig társasággal jár, szólhat a tévé, a rádió és mindez zavarhat bennünket. Ha vannak kisgyermekek a házban, az ő szobájuktól is távol alakítsuk ki a kis könyvtárat.

könyvtár2

2.Személyi könyvtár, könnyű hozzáféréssel

A szekrényeken vagy polcokon úgy rendezzük el a köteteket, hogy azok között könnyű legyen keresgélni. A drága könyveket érdemes csukott szekrényben tartani. A gyerekek kedvenc kötetei állhatnak alacsonyan levő, nyitott polcokon, különben könnyen meg is sérülhetnek, miközben próbálják elérni azokat. A kedvenc és értékes könyveket üvegajtó mögött tároljuk, így a címeket látni fogjuk, de mégis jobban védve vannak.

könyv takarítás

3.A könyvek elhelyezése és takarítása

A könyveket lehetőleg függőlegesen állítva helyezzük el. Sokkal egyszerűbb tájékozódni köztük, könnyebb őket kivenni és a többi kötetet sem sértjük meg közben. Vigyázzunk arra, hogy sose tegyük nagyon szorosan egymás mellé őket, mivel úgy megsérülhetnek. Ahelyett, hogy behajtjuk a lap szélét, használjunk inkább rendes könyvjelzőt a szép és rendezett kötetek érdekében!

könyvtár3

Lehetőleg ne adjunk kölcsön könyvet, mert az ismerősök hajlamosak elfeledkezni arról, hogy kölcsönkérték, esetleg nem vigyáznak rá megfelelően.

Ne feledjük, hogy a könyveket bizonyos időnként nem árt megtisztogatni, portalanítani. Egy száraz ronggyal érdemes őket letisztítani, akár minden héten – az egyszerű portörlés ugyanis nem elég. Ahhoz, hogy a könyvespolcokat megvédjük a nedvességtől, tartsunk szegfűszeget a sarkokban. Ne engedjük, hogy mások „belekontárkodjanak” a könyvtárunkba.

4.A személyi könyvtár hangulata

A könyvtár legyen tiszta, rendezett és kellemes illatú. Esős időszakban érdemes külön gondoskodni arról, hogy a könyvtár ne legyen túl nedves és párás. Spricceljünk a szobába frissítőt minden nap, a kellemes illat érdekében. Sose fedjük túl nehéz szőnyegekkel a padlót, mivel azokat nehéz lesz gyakran tisztítani. A saját kis könyvtárat ugyanis fontos sűrűn felporszívózni, portalanítani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index