Rukkolj elő a rukkolával!

A rukkolát már az ókorban is ismerték – Mégis, ma van igazán divatja a fűszernövénynek. De mire is jó?

A rukkola másik neve borsmustár afrodiziákumnak számít, leginkább térségünkben, Európa középső és déli részén honos, ennek ellenére csak manapság kezdünk jobban megismerkedni vele, a legtöbb jól ellátott zöldségesnél már kapható.

A rukkola növény gyorsan növő levélzöldség és fűszernövény. Nem véletlenül nevezték el borsmustárnak: íze, amely igen jellegzetes, a borsra, a mustárra, valamint kissé a tormára emlékeztet.

A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik és a káposztafélék rokona. Vadon is megterem, Marokkó partvidékén, valamint Portugáliától Törökországig mindenhol. Mivel jól tűri a szárazságot, viszonylag igénytelen növény, otthon a kertünkben vagy az erkélyen, cserépben, ládában is termeszthetjük. Vethető tavasztól őszig.

rukkola

Gyorsan nő, hirtelen egész kert lesz belőle. Miután a magvait elvetettük, 3 hét elteltével már használható is a zöldség. Frissen a legjobb egyébként a fogyasztása, hűtőben csak két napig áll el.

A rukkola nemcsak finom zöldség – tele van vitaminnal. C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne, kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban, szilíciumban, vasban is gazdag növény. A zöldség különlegességét adja, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető.

A kiválasztott gyomorsav mennyisége csökken a rukkola fogyasztása által, vannak kutatók, akik az emésztőrendszer fekélyei ellen is javasolják a növényt. Szabályozó hatással van a koleszterin– és a vércukor szintjére. Régen tejszaporítóként is használták, a terhesség idején csökkenti a rosszullét tüneteit.

Az ókorban a rómaiak vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetették köhögésre, bélférgek ellen is.

zoldseg411

A rukkolát elsősorban ízesítésre használják, mediterrán térségekben különösen kedvelt. A saláták kiváló alkotórésze lehet, de a szendvicsekre, a sajtokhoz, túrófélékhez, a rizottóhoz, kisült pizza tetejére rakható, tésztához, leveshez adható, kása-kiegészítő lehet. A zöldség balzsamecettel, olívaolajjal keverve finom öntet lehet egy nem mindennapi salátához. A rukkolával készült salátákhoz nagyon ízletes a parmezán- vagy füstölt sajt is.

Számos országban használják a növényt ételekhez, de az olaszok például pálinkát is készítenek belőle, ez a rucolino: borsos ízű, de inkább édes. Olaszország használja ki talán a legnagyobb mértékben a rukkola adta ízesítési lehetőséget, ott több neve is van.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.