Rovarölő ruhára – hatékony a kullancs csípés ellen?

Aki szeret a szabadban, annak nem árt elolvasnia

A jó idő beköszöntével sokan töltik szabadidejüket a természetben. A kiruccanást azonban könnyen elronthatja valamilyen rovar „támadás”, ne adj’ Isten a kullancscsípés. Íme egy módszer, amivel védekezhetünk ellenük.

Ha nyugodtan szeretnénk a természetbe kirándulni, érdemes kipróbálni egy új, rovar-távoltartó tippet. Egy új, amerikai kormány által elvégeztetett tanulmány megerősítette, hogy a rovarölő szerekkel kezelt ruhák, melyeket azért készítettek, hogy távoltartsák a csípés okozta betegségeket, valóban gátolják a kullancs csípéseket.

Laboratóriumi körülmények között kiderült: az egyik gyártótól vásárolt ruha hatására vagy gyorsan lehullottak a kullancsok az emberről, vagy képtelenné tették a rovart a csípésre.

A tanulmányban háromféle kullancsot vizsgáltak, amelyek legfőbb hordozói az olyan betegségeknek, mint a Lyme-kór, a Sziklás-hegység foltos láz, vagy a STARI, egy déli, kullancshoz köthető kiütéses betegség.

A ruhákat előzőleg permetrinnel kezelték, mely egy, a krizantém virágban megtalálható rovar-riasztó vegyület szintetikus formája. Rovarölő spray-hez, samponokhoz és krémekhez egyaránt alkalmazzák, melyekkel tetveket, rühöt lehet eltávolítani.

Számos cég hozott már forgalomba permetrinnel kezelt pólókat, nadrágokat, zoknikat és egyéb ruházati cikkeket, hogy a betegséget hordozó rovarokat megállítsák.

Az új tanulmány további bizonyítékkal szolgált arra, hogy a ruházat a csípéseket okozó kullancsokra nézve mérgező. Lars Eisen, vezető kutató, az USA Járványkezelési- és Megelőzési Központjának munkatársa elmondta, hogy mindegyik kullancsnál riasztó jellegű volt a permetrinnel kezelt ruha – leestek róla, melyet egyébként még az anyag szabása, kialakítása is elősegít. „Amikor a kullancsok kapcsolatba kerültek a ruhával, több mint 5 percre, elveszítették képességüket a normális mozgásra” – magyarázta dr. Eisen.

Vannak azonban még kérdések. Ilyen például, hogy mely ruhatípus nyújtja a legmegfelelőbb védelmet a valóságban.

A CDC mindenesetre már javasolja, hogy permetrint alklamzzunk a kullancs csípések elkerülésére. A ruházatot, a csizmát, nadrágot, zoknit, sátrat, halászfelszerelést egyaránt lehet kezelni 0,5 százalékos permetrinnel. Az előre kezelt anyagok pedig hosszú távon védelmet biztosítanak.

A tanulmány a Journal of Medical Entomology szaklapban jelent meg.

Thomas Mather, a Rhode Island-i Egyetem fertőző betegség és kullancs kutatási központjának vezetője szerint mindez igen jó módja annak, hogy a természetben kullancs-mentesek maradjunk.

Saját kutatásában arra is rájött, hogy a permetrin-kezelés még az olyan nyári ruháknál is beválik, amelyek nem fedik az egész testet: pólóknál, zokniknál és papucsoknál.

A dolgot bátor önkénteseken próbálták ki, akihez a fertőzés-mentes kullancsok szabadon hozzáférhettek, miközben filmet néztek laboratóriumi körülmények között. Egyesek közönséges ruhát viseltek, mások pedig permetrinnel kezeltet. Azok, akik bármilyen, permetrinnel kezelt anyagot hordtak, jóval kevesebb kullancsot „gyűjtöttek be” a mozi végére, mint a többiek.

A permetrint átlagos ruhára is lehet használni, de az előre kezelt is tartós, több mint 70 mosás erejéig jó.

Az egészségügyi hátrányoktól sem kell tartani, mivel a permetrin nem igazán szívódik fel bőrön át – nincs rá bizonyíték, hogy az azzal kezelt ruhák károsak lennének a gyermekekre vagy a terhes nőkre nézve.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php