Rotavírus: az egész családot védi a beoltott baba!

Jelentős anyagi ráfordítástól és lelki terheléstől óvhatják meg családjukat azok a kisgyermekes szülők, akik időben gondoskodnak kisbabájuk rotavírus elleni védelméről – hívják fel a figyelmet egészségügyi szakemberek. A rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen: világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal. A testvéreket, szülőket, idős, beteg nagyszülőket, együttélő rokonokat is a csecsemő immunizálásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer – csak a fertőzés elkerülése. A rotaoltás immár 81 ország oltási rendjében szerepel és hazánkban is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát.

A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége ellen létezik védőoltás, sokan mégsem élnek vele. Pedig ez az oltás még szúrással sem jár: szájon át beadható. A rotavírus fertőzés híg, vizes hasmenést, hányást okozó betegség, amelyen óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: „Az egyik oldalon ott vannak a riasztó tények: ez a vírus gyakorlatilag minden gyereket megfertőz, heveny hasmenéssel, hányással jár, a csecsemőket kiszáradással fenyegeti. A rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő gyermekek átlagosan 3-7 napig tartó kezelésre szorulnak, de az otthon gyógyuló kis beteget is ápolni kell, tehát a szülők kiesnek a munkából. A másik oldalon pedig ott a fájdalom nélkül beadható védőoltás, ami hatékonyan véd a súlyos rotavírus fertőzéstől. E közül a két lehetőség közül választhatnak a szülők.”

A fejlett országokban a rotavírus elsősorban 3-35 hónapos kor közötti gyerekeknél okoz hasmenéssel, kiszáradással járó betegséget. A rotavírus ellen nem létezik gyógyszer, a leghatékonyabb védekezési mód a védőoltás. A betegség egyszeri átvészelése sem jelent biztos védettséget a későbbiekre, még akkor sem, ha sok gyermekben kialakul valamilyen szintű immunitás az adott vírustörzs ellen.

Unoka védi a nagymamát!

Fontos megjegyezni, hogy rotavírus-fertőzés bármilyen életszakaszban előfordulhat, időskorban is.

„Ez az a ritka eset, amikor a kisgyermek védi meg a nagymamát, azzal, hogy megkapja a védőoltásttette hozzá dr. Torzsa Péter PhD, családorvos. A rotavírus ugyanis borzasztóan ragályos: a gyerek hazaviszi a bölcsiből, oviból, játszótérről és pillanatok alatt megfertőzheti a család arra fogékony tagjait. Nemcsak a testvéreit, de a felnőtteket is. Márpedig egy heveny hasmenéses fertőzés nagyon megterheli az idős, beteg emberek szervezetét, ezért a védőoltást kapott gyerekek közvetett módon védik a családtagjaikat is.”

Közösségben, bölcsődében, óvodában nagyon gyorsan terjed a gyerekek között a fertőzés. A vírus életképes marad a játékokon, jelen lehet a mosdóban és a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe. A hagyományos tisztítószerek hatástalanok a vírus ellen, a szappannal történő kézmosás is csupán a vírusok 75%-át távolítja el. A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes[.

„Gyakori tapasztalat, hogy a kórházba kerülő gyermekek szülei ugyancsak megfertőződnek a vírussal a kórházi tartózkodás alatt, így nekik is viselniük kell a betegség tüneteit, a szülők sokszor egymást kénytelenek váltani a gyermek ápolásában – mondta el Dr. Torzsa Péter.  Hazatérve sajnos az otthon lévők sincsenek biztonságban: az idős nagyszülők, szülők, testvérek is megbetegedhetnek.”

szuroprogram

A rotavírus ráadásul megterheli a családok és az állami egészségügyi ellátórendszer büdzséjét is: egy kórházi kezelésre szoruló betegre jutó átlagos kezelési költség (elsősorban a kórházi ellátás költsége) Magyarországon közel 100.000 forint, ami éves szinten mintegy 465 millió Ft kiadást jelent az egészségügynek. A családi kasszának is jelentős kiadást jelenthet a gyógyszerek, pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek megvásárlása, ráadásul a betegápolás miatt a szülők kiesnek a munkából is. Ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is. Ezek a költségek és a velük járó lelki terhek pedig arányosan nőnek akkor, ha a család több tagja is megfertőződik.

Hazánkban minden évben körülbelül 5-7 ezer rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak Gyermekgyógyász szakemberek becslése szerint a megbetegedések száma ennél valójában jóval magasabb lehet, hiszen az enyhe eseteket nem diagnosztizálják és nem jelentik. A védőoltás széleskörű elterjedése előtt évi kb. 450.000 haláleset volt írható a rotavírus fertőzés számlájára világszerte. Az áldozatok szinte kizárólag gyerekek voltak, elsősorban szegény afrikai és ázsiai országokból.

Egy 2008-as felmérés szerint a rotavírus fertőzés éves szinten 114 millió esetben igényel otthoni ápolást, 24 millió esetben fordulnak miatta orvoshoz, és 2,4 millió esetben kórházi kezelést is szükségessé tesz.

Ma már az EU 8 országában része a rotavírus elleni oltás a kötelező oltási sornak, de korábban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okozott évente az 5 év alatti gyerekek korcsoportjában az uniós tagállamokban, ebből 700 ezren fordultak orvoshoz a tünetek miatt, és a betegek közül mintegy 87 ezren kerültek kórházba. 

Itthon 100.000 ötévesnél fiatalabb gyerek közül 900 igényel kórházi kezelést a rotavírus fertőzés miatt, hozzávetőleg 7200 gyermeket visznek a szülei orvoshoz, további kb. 29.000 orvosi kezelés nélkül vészelheti át a betegséget.

A védőoltást nem lehet halogatni

„Sok szülő azt gondolja, hogy még bőven ráér a védőoltás beadásával, de a korai védelem kulcsfontosságú. A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani”hívta fel a figyelmet Dr. Póta György.

Már 6 hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát. A háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot. Mindkét vakcina adható egy időben az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokkal.

A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai tesztek során vizsgálták. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat védelmet. Az immunizálás további előnye, hogy nem csupán a szezonális fertőzéstől védhet, hanem a kórházban, orvosi rendelőintézetben esetlegesen felbukkanó rotavírussal szemben is. A hasmenés miatt kórházban kezeltek 36%-ánál a betegség hátterében ugyanis a rotavírus állt.

Nyáron is fertőz

Bár a „rotaszezon” nem elsősorban a nyári hónapokra esik, az utazások, nyaralások alatt a fertőzés veszélye fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen, vagy útközben tartózkodik a család. A gyermekek az izgalmas, új környezetben még kíváncsibbá válnak és mindent megfognak, ami a kezük ügyébe kerül.

Ráadásul a szokottnál többet használjuk ilyenkor a közösségi pelenkázókat, mosdókat és a tömegközlekedési eszközöket is, és az üdülőhelyek játékai, sporteszközei, közösségi terei is vírusforrásokká válhatnak. Ráadásul a külföldi nyaralás idején elkapott rotavírus-fertőzés – idegen környezetben, helyismeret, esetleg nyelvtudás nélkül – nemcsak megterhelő és ijesztő lehet a babának és mamának, de jelentős, nem tervezett pluszköltségekkel terhelheti meg a nyaralásra szánt keretet.

gyerek korhaz

Csökkenő terhek az oltó országokban

A rotavírus elleni védőoltás már 81 ország oltási rendjében szerepel2. A rotavírus elleni védőoltás jelentősen csökkentette a betegséggel összefüggő kiadásokat az USA-ban és több magas/közepes jövedelmű országban. A vakcinát az állami oltási programba illesztő országokban gyorsan és radikálisan zuhant a rotavírus esetek és kórházi kezelésre szorulók száma Ausztriától Finnországig. Ezekben az országokban a rotavírus okozta kórházi kezelés szükségessége 49-92%-kal csökkent, és általában a hasmenés miatt ápoltak száma is 17-55%-kal.

Bár Magyarországon is időről-időre felmerül, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

Mór önkormányzata 2015-ben döntött úgy, hogy mentesíti a kisgyermekes családokat a rotafertőzés terheitől és támogatja a védőoltást a csecsemők számára.

“Mór városa mindig is felelősséget vállalt az egészséges szemléletmód kialakításábanfogalmazott Törő Gábor, a város országgyűlési képviselője. Ezért is voltunk támogatói a különböző programoknak, szűrőnapoknak. Mór az országban elsőként vállalta át a HPV-védőoltás költségét a szülőktől, majd miután a vakcina állami támogatásban részesült, a rotavírus elleni küzdelmet is támogatni kezdtük. Mert hiszünk az örök alaptételben: nincs nagyobb kincs, mint az egészséges gyermek mosolya!”

A népszerű vakcinaprogramban két év alatt mintegy 300 kisbaba kapta meg a rotavírus elleni védőoltást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.