Rosszabbul alszanak a nők?

Álmatlan éjszakái mindenkinek vannak, a férfiaknak a nők miatt, míg a nőknek a férfiak miatt. Persze a rossz alvás hátterében állhatnak hétköznapi gondok, betegségek vagy éppen a belső ritmusunk elállítódása is.

Ha a problémák hasonlóak, a nők miért alszanak mégis bizonyítottan rosszabbul, mint a férfiak?

Egy széles körű Internetes felmérése alapján, melyet 7 európai országban végeztek – köztük Magyarországon is -, kiderült, hogy a magyar nők 68%-a tapasztalt alvási panaszokat az elmúlt évben, míg a felnőtt átlag 60% volt. Egyéb nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a nők körében egyes alvászavarok – különösen az alvási elégtelenség, vagy szaknyelven inszomnia – gyakoribbak, mint férfiak között. Mi lehet annak az oka, hogy a gyengébb nem gyakrabban szenved az álmatlanságtól és annak következményeitől?

A háttérben számos ok állhat, ezek sokszor együttesen fejtik ki a jó alvást elrontó hatásukat.

A hormonok a felelősek?

Havi ciklusok

Fontos tényező a hormonális változás, hiszen a menstruációs ciklussal a női nemi hormonok szintje hónapról-hónapra periodikusán változik. Ez különösen a menstruációt megelőző napokban vezethet rossz alváshoz, és gyakran társulhat a ciklust megelőző egyéb tünetekkel. Ilyenkor gyakran hangulati változások is észlelhetőek: kedvetlenség vagy kifejezett rosszkedv, ingerlékenység, feszültség. A hangulati ingadozásokkal pedig szinte törvényszerűen együtt járnak az alvási problémák.

faradtsag1

Terhesség és menopauza

Az alvást a terhesség és a menopauza (a havi ciklusnak a kor előrehaladtával történő fokozatos elmaradása) is negatívan befolyásolja.

A terhesség alatti alvászavarok akár a nők háromnegyedét is érinthetik. A terhesség első harmadában a kismamák gyakran inkább többet alszanak, de pihenésüket már ekkor is zavarhatja pl. a hányinger.

A terhesség vége felé haladva pedig egyre szaporodnak az olyan tünetek, melyek kellemetlenséget okoznak az éjszakai pihenés során is: derékfájás, gyakori vizelési inger, jósló fájások. Terhesség alatt az inszomnia mellett más alvásbetegségek is előfordulhatnak, ilyen például a nyugtalan láb szindróma, vagy a felső légutak alvás közbeni beszűkülésével pl. légzési nehézséggel járó állapotok.

A változó korban viszont a női hormonműködés fokozatos csökkenése lehet az alvászavar egyik oka az alvást veszélyeztető számos tényező közül.

Korral jár?

A nők rossz alvásának gyakoriságában azonban pusztán az egyik ok a női nemi hormonműködés folyamatos változása. A hormonális változások mellett minden korban vannak egyéb tényezők is, amelyek ronthatják a nők esélyeit a pihentető alvásra. A hormonálisan aktív női időszakban például a nők egyéb területen is nagyon aktívak: számos, sokszor nehezen összeegyeztethető feladattal kell megbirkózniuk.

A munkában a nőknek ugyanúgy helyt kell állniuk, mint a férfiaknak, ugyanakkor a hagyományos női feladatok jelentős részét továbbra is ők végzik: a háztartási munkáért továbbra sem állnak sorba a jelentkezők, és a gyermeknevelés is gyakran a nőkre marad. Mindezek miatt a nők hétköznapi stressz szintje magasabb és gyakoribbak egyes, a hétköznapi stresszhez sokszor társuló betegségek is: a depresszió és szorongásos zavarok. A stressz, a depresszió és a szorongás pedig nagyon gyakran és könnyen társul alvászavarral.

Mit tehetnek a nők azért, hogy jól aludjanak?

– Elsősorban, éljenek rendszeres napirend szerinti életmódot – ez a gyermeknevelésben is segít, hiszen a gyermekeknek is rendszerre van szükségük mindennapjaikban.

alvas116

– Mozogjanak rendszeresen – ez, amellett, hogy enyhíti a többi menstruáció előtti tünetet, a stressz levezetésének az egyik leghatékonyabb módja is, és csökkenti a depresszió kockázatát.

– Figyeljenek oda a lelki egyensúlyukra: a tudatos stresszkezelés mellett biztosítsanak maguknak rendszeres feltöltődési, kikapcsolódási lehetőséget is: ne az anyuka szempontjai és igényei legyenek mindig az utolsók a szabadidő tervezésénél.

– Egy hónapnál tovább fennálló alvászavar esetén azonban mindenképp forduljanak orvoshoz, mert az alvászavar jelezhet más, komolyabb betegséget is, ezeket mindenképpen érdemes kizárni.

A változókor sem csak a hormonális változásokról szól: a kor előrehaladtával egyre több alvást negatívan befolyásoló társbetegség alakulhat ki (pl. magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek, depresszió stb.), ráadásul gyengülhet a belső “biológiai óra” működése is – ez utóbbi elsősorban 55 év felett válik gyakoribbá. Ilyenkor sokan össze-vissza kísérleteznek szomszédtól, innen-onnan kapott praktikákkal, amik többet árthatnak az alvásnak, mint használnak.

Valóban másfélszer nagyobb valószínűséggel fordul elő az alvászavarok a nőknél, mint férfiaknál?

Van még egy el nem hanyagolható tényező: mivel a nők bajaikat sokkal inkább megosztják másokkal, és sokkal könnyebben kérnek segítséget, így hamarabb fordulnak orvoshoz is, mint a férfiak. Ezért a nők körében a betegségek felismerése sokkal egyszerűbb, mint a férfiaknál.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.