A romantikus kunyhó kertje – így tervezzük meg!

Ha olyan kertre vágyunk, akár egy mesebeli faházikóé, néhány egyszerű tippel megvalósíthatjuk. Nem mindegy, milyen stílust használunk és miféle virágokat ültetünk. Lássuk!

Szeretnénk olyan, vadregényes kertet, amilyen csak egy igazi, romantikus faházikónak van?

Hogy igazán hiteles lehessen, fontos tudni a leglényegesebb jellemzőit.  Hogyan alakítsuk ki?

1.Kötetlen stílus

Egy romantikus házikó kertje nem tervezett – általában szertelen, szabadon virágzó, olykor még féktelen is. Hogy ezt elérjük, sose szabályos vonalakban ültessük a virágokat, ne kövessünk meghatározott mintákat. Hadd nőjenek a növények kedvükre, átszőve akár a járdát is itt-ott. Ez adja meg ennek a kertnek a varázsát. A saját vetésű növényekkel is jól járunk, mert a legváratlanabb helyeken bukkannak fel.

kert

2.Neveljünk régi hangulatú növényeket

Egy ilyen kert nem az újabb és újabb virágvariánsokról szól. Hagyományos fajtákkal van tele, amelyek még a nagyink udvarából lehetnek ismerősek. Népszerűek például a pünkösdi rózsa, a kozmosz virág, a tátika, gyűszűvirág, árvácska, harangláb, a szívvirág, a mályvarózsa.

kert4

3.Olyan bútort válasszunk, amely illik a stílushoz

A nosztalgikus hangulathoz fából készült, akár kissé kopottas megjelenésű kerti bútorok passzolnak, amelyek kényelmesek. Mindent, ami kortárs, mellőzzünk. A fonott, a nád, a bambusz, a kovácsoltvas bútor való ide. A kert sármját ezek kötetlen, fesztelen megjelenése is adja.

kert6

Egy ilyen kertbe igazán bájos, hívogató asztal és ülőhelyek kellenek. A bútor kiválasztásánál mindig vegyük ezt figyelembe!

kert7

4.Vegyenek körül lágy, romantikus növények

A legtöbb vidékies hangulatú kert egyben romantikus is, ebben pedig nagy szerepet játszanak a virágok. Keressük a kellemes, pasztell árnyalatú virágokat, az olyanokat, amelyeknek sok szirma van, így a bazsarózsa vagy a régi rózsák. Az pedig csak hab a tortán, hogy az illatuk is csodálatos!

kert8

5.Jellegzetes szerkezeteket, anyagokat keressünk

A romantikus vidéki kertek jellegzetességei a természetes, olykor már-már elkoptatott anyagok, szerkezetek. Elöregedett fakerítés, lugas, tornác, kis kapuk a kertben, melyhez tökéletesen társulnak a nosztalgikus virágok.

kert9

6.Készítsünk íves utakat

A mutatós, kanyargós, kövekből kirakott utak remekül illeszkednek a romantikus, ódon kerthez. A kövek mellett a faforgács, a régi tégla, a járdakő mind-mind alkalmazható a tökéletes hangulatteremtéshez!

kert5

7. Díszítsük a kertet antik és vintázs elemekkel

Vidékies, nosztalgikus kertünkben az eszközök, a tárgyak csakis antik vagy vintázs jellegűek lehetnek – egy régi garázsban valószínűleg előbb találunk belevalókat, mint egy minőségi bútorboltban. Régi, horpadt kanna, egy málló festékű kerítés darab ideális lehet a kívánt hatáshoz.

8.Foglalkoztassuk újra a régi eszközöket

Ne féljünk attól, hogy ismét „szolgálatba állítsunk” régi tárgyakat, kissé máshogy. Egy régi csirkeetetőből például kiváló ültetőt készíthetünk, egy rozsdás simítóból (ültető- vagy vakolókanálból) pedig remek fogantyú válhat a kapura.

kert3

9.A fehér szín bája

Noha nem minden romantikus kunyhónak van fehér kerítése, azért ez mégis elég jellemző. Az alacsony fehér kerítést gyönyörűen be lehet futtatni növényekkel.

kert2

10.Csináljuk, amit szeretünk!

Noha a fenti javaslatokkal valóban mutatós romantikus kertet teremthetünk, a legelső szabály mégis az: olyan legyen a megjelenése, amilyennek mi szeretnénk. Nem kell mereven ragaszkodni a szabályokhoz – ültessünk a szívünknek kedves virágokból is nyugodtan. A lényeg, hogy olyan kertet alakítsunk ki, amely illik hozzánk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.