Rohamosan nő a vezetés közben telefonozók száma

Bár vezetés közben szigorúan tilos mobilt használni, és akár több tízezer forintot is veszíthetünk rajta, még mindig nagyon sok sofőr csetel és telefonál útközben.

Sőt, mostanában rengeteg celeb is a volán mögött készít videót, pedig az autózás közbeni telefonhasználat az egyik vezető balesetet okozó tevékenység az utakon. Amerikában például 4-ből 1 autóbalesetet a vezetés közbeni SMS-ezés okoz, amely minden bizonnyal a magyarországi viszonyokat is tükrözi. Ábel Anita nemrég a ŠKODA rally csapatának bajnokával, Herczig Norberttel bizonyította, hogy jobb eltenni a telefont, ha autóba ülünk.

Sajnos úgy tűnik, az elrettentő esetek sem győzik meg az embereket arról, hogy az autóban telefonozás veszélyes lehet. Egy autóipari szolgáltatócég tavaly ősszel megjelent felmérése szerint 2014-ben még csak a megkérdezett sofőrök 8%-a vallotta, hogy szokott vezetés közben mobilozni, 2016-ban viszont már a harmaduk. A mobiljukat szinte a nap minden percében használó tinédzserek fokozottan érintettek a témában, hiszen a világon naponta több tucat tizenéves szenved balesetet vezetés közbeni mobilhasználat miatt. Egy felmérés szerint a tinik 94%-a tisztában van a vezetés közbeni SMS-ezés következményeivel, de 35%-uk ennek ellenére is csinálja: a balesetet szenvedett tizenévesek 21%-a mobilozott annak bekövetkeztekor.

 

Ábel Anita 160-nal száguldott – meg is lett az eredménye

Egy ütközéshez elég, ha csak 3 másodpercre kalandozik el a figyelmünk, ugyanis a balesetek többsége ennyi időn belül következik be. Ennek tükrében kétszer is gondoljuk meg, hogy elolvasunk-e egy SMS-t, amihez átlagosan 5 másodpercre van szükség: ez a gyakorlatban ugyanis azt jelenti, hogy sebességtől függően akár egy futballpályányi távolságot is vakon vezethetünk ilyenkor.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár a közutakon használt szupertraffipaxok ugyan képesek a vezetés közbeni mobilhasználat kiszűrésére, a jogszabály szerint ez csak tettenérésnél büntethető. Ha viszont közúti ellenőrzés alkalmával fülelik le a szabálytalankodót, 10 ezer forintos helyszíni bírságot kaphat, míg feljelentést követően 20 ezer forintos pénzbírság szabható ki.

Persze annál a pár tízezer forintnál sokkal fontosabb, hogy ne veszélyeztessük saját életünket, illetve mások testi épségét: ennek bizonyítására a ŠKODA Rally Team Hungaria pilótája, Herczig Norbert elvitte egy körre Ábel Anitát, ahol három kihívást kellett teljesítenie a mozgó autóban. Bár az SMS-írás, üzenetolvasás és szelfizés elsőre nem tűnik nehéz feladatnak, az időnként 160 km/órás sebesség miatt azonban még az anyósülésen ülő Anitának is beletört a bicskája. Ahogy az itt megnézhető videó is bizonyítja, végül megszületett a világ valószínűleg legrosszabb szelfije, és bebizonyosodott, jobb a zsebedben hagyni a telefont, akárhol ülsz – de különösen a volán mögött.

Forrás: https://napidoktor.hu/index