Régi mézeskalács receptek

Mézeskalács nélkül nincs is igazi karácsony! Bemutatjuk, hogyan készíthetsz mézeskalácsot egyszerűen és gyorsan karácsonyra!

A mézeskalács készítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükségünk:

  • liszt
  • méz
  • cukor
  • tojás
  • szódabikarbóna
  • szalakáli
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • ánizs
  • gyömbér
  • kardomon
  • vanília
  • citromhéj
  • narancshéj
  • vaj
  • margarin.

Régen mesteremberek egy alaptésztát készítettek el, amely lisztből, mézből, cukorból és vízből készült majd ezt variálták tovább. Így készült a mézes tészta, a cukros tészta, vagy a lédig tészta.

Mézes tészta:

A mézes tészta méz és liszt keverékéből készült, mézet általában felfőzték és lehűtve keverték hozzá a tésztához.  A tésztát 4-6 hétig érlelték, és akár 10 hónapig is tárolták.

mézeskalács2

Cukros tészta

Ezeket a tésztákat több féle cukorból állították össze, burgonyakeményítő cukorból, kristálycukorból és keményítő szörpből.

Főzzünk össze oldatot 0,5 kg cukorból és 3 dl vízből. Ha kihűlt adjunk hozzá 10 g szalakálit majd hozzáadunk 70-80 dkg lisztet, és jó alaposan átgyúrjuk.

Lédig tészta

1 kg cukrot főzzünk fel 1 liter vízbe, ha kihűlt adjunk hozzá 1 kg mézet és 4 tojássárgáját, 5 dkg szalakálit, és annyi lisztet hogy ne ragadjon.

Ebből a tésztából mézes puszedlit is készíthetünk vagy akár a sütés előtt is díszíthetjük.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.