Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom – mit tegyek?

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás.

A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

Erős fájdalom és további panaszok

Az endometriózis és a miómák is okozhatnak fájdalmas menstruációt.

Foto:123rf.com

A dismenorrhea nevű jelenség, vagyis a menstruációval járó fájdalom bizonyos mértékig természetes, de egyes esetekben szinte elviselhetetlenné is válhat. Az alhasban és a derékban kialakuló fájdalom a nők kb. tizedénél nagyon komoly, és 1-3 napig tartó rosszullétet okoz. Az elsődleges dismenorrhea mellett a másodlagos jelenség olyan betegségek következménye lehet, mint az endometriózis, a méhmióma vagy a kismedencei gyulladásos betegség.
Az akár a combokba is sugárzó fájdalom mellett olyan tünetek is tovább nehezíthetik a helyzetet, mint a hányinger, hányás, a hidegrázás, az erős izzadás, a hasmenés vagy éppen székrekedés, a puffadás és a fejfájás.  Ha ilyen komoly panaszok mutatkoznak vagy a fájdalom nem csak menstruáció alatt jelentkezik, mindenképpen ajánlott az orvosi kivizsgálás.

Sok nőnek feltűnhetett már, hogy a havi vérzést megelőzően gyakran kényszeres evés jelentkezik nála. A késztetésnek nem feltétlenül kell engedni – számos tipp és stratégia létezik arra, hogy ezeket a menstruáció előtti sóvárgásokat megfékezzük.

Normális a kényszeres evés menstruáció előtt?

Segítség házilag

Enyhébb, ritkábban jelentkező vagy más betegség gyanúját fel nem vető esetekben egy-egy fájdalmas epizód kapcsán elég lehet egy vény nélküli fájdalomcsillapító, görcsoldó készítmény. Elérhetőek kifejezetten menstruációs görcsökre kifejlesztett gyógyszerek is, amelyek enyhítik a méh izmainak összehúzódása és elernyedése miatt kialakuló fájdalmat.  Segíthetnek olyan otthoni módszerek is, mint a meleg zuhany, a meleg borogatás az alhason, a has enyhe masszázsa és egyes gyógynövény készítmények, például a cickafark-, a kamilla- és a barátbors teák. Hosszútávon sokaknak beválik a relaxáció, a meditáció és mindenképpen jó hatású a rendszeres fizikai aktivitás. Nagyon erősen tanácsolható a dohányzás abbahagyása is.  

hasfajas, kovek

Foto:123rf.com

Mikor kell orvosi segítséget kérni?

Nem ritka, hogy a házilagos segítség mellett szükség van orvosi vizsgálatra és kezelésre is – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Elrendelhetünk például hormonális fogamzásgátlót, akár tabletta, akár méhen belüli eszköz, akár más formában, amivel megszüntethető az ovuláció és a menstruációs görcsök. A kivizsgálás során azonban fény derülhet betegségre is – tipikusan ilyen az endometriózis, a miómák, ciszták jelenléte -, ilyenkor természetesen ezt a betegséget kell kezelni. Viszonylag gyakran találkozunk kismedencei gyulladásos betegséggel, amire utalhat az erős medencetáji fájdalom, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás, a láz, a derékba vagy a végbélbe sugárzó fájdalom. Számos oka lehet tehát az erős menstruációs fájdalomnak, a nőknek pedig nem szabad a jelentős, életminőséget rontó tüneteket természetesnek tekinteni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni a kiváltó okok tisztázása és a fájdalom enyhítése végett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.