Praktikák rossz alvóknak

A jó alvás hatásmechanizmusának titkai: kelj korábban, csak akkor feküdj le, ha álmos vagy és ne szunyókálj napközben.

Sok millió ember alszik kitűnően anélkül, hogy bármit is tudna az agyhullámokról Az a lényeg, hogy az alvás éjjel-nappal folyamatosan futó összefüggő ciklusok egy szakasza. Ezek a ciklusok mindig folyamatban vannak, ezért nem lehet őket csak úgy leállítani és újraindítani. Így nincs más megoldás, az összes ciklust a megfelelő irányba kell löknünk ahhoz, hogy egyenesbe hozzuk az alvásod.

Ezt úgy érhetjük el, hogy a könnyen módosítható részeket változtatjuk meg, vagyis azt, mikor ébredsz fel és mit csinálsz, amikor ébren vagy. Mindenekelőtt több energiát kell adnunk az alvásciklusnak és az ébrenlétnek. Ám ezt a megfelelő helyen kell biztosítanunk az alvásciklusnak, ahogy a hintán is a megfelelő pillanatban lökjük meg a gyermeket.

alvás

1. lökés: Kelj fel fél órával korábban a szokottnál!

Ha általában reggel 7-órakor kelsz, akkor a következő hetekben már 6:30-kor legyél talpon! Lehet, hogy ez nem tűnik soknak, vagy éppenséggel túl soknak is tűnhet, ha csak keveset bírsz aludni, de csak klinikai tesztek bizonyították, hogy az álmatlanság leküzdésére ez a leghatékonyabb módszer. Mindegy, hogy milyen sokat, vagy milyen keveset aludtál, kelj fel az új, korábbi időpontban!

Társadalomtudósok bebizonyították, hogy a kívánt változtatást könnyebb véghezvinni, ha elkötelezed magad mellette, és leírod, mit akarsz elérni. És, ha már ott vagy, mindjárt állítsd át az ébresztőórádat is! Állítsd fél órával előbbre!

2. lökés: Csak akkor feküdj le, ha már álmos vagy!Akármennyire és szeretnél fáradt lenni, vagy úgy érzed, hogy fáradtnak kellene lenned, ne menj lefeküdni, hacsak nem vagy valóban álmos! Maradj fenn és olvass, vagy végezd el azokat a feladatokat, amelyeket eddig halogattál, és csak akkor feküdj le, ha már alig bírod nyitva tartani a szemed.

Néhány nappal azután, hogy későn bújsz ágyba, viszont a szokottnál fél órával előbb kelsz fel, azt tapasztalod majd, hogy esténként magadtól is egyre korábban álmosodsz el.

3. lökés: Ne aludj napközben!

Az alvásinger nagyon hasonlít az étvágyra. Ha egész nap nassolsz, a főétkezések idején nem lesz étvágyad, viszont ha nem eszel az étkezések között, jó étvággyal ülsz le vacsorázni.

Tehát napközben, ne szundikálj és ne feküdj le! Csak éjszaka bújj ágyba, és csak akkor, ha már elálmosodtál!

Bár a jó alvók nem feltétlenül követik ezeket a szabályokat, de neked az eddiginél jobb alvásra van szükséged. Ahhoz, hogy biztosan sikerüljön a természetes alvásciklusod helyreállítása, az összes szabályt be kell tartanod.

Részlet: Paul McKenna: Aludj Jól! c. könyvéből

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz