Pont arra utaznak a betörők, amit a legjobban féltünk a lakásban

A betöréses lopás sokaknál dobogós, ha rémálmokról van szó: a Generali kutatása szerint a megkérdezettek ötöde nagyon tart tőle.*
Az ORFK adatai alapján 2015-ben több mint 20 ezer lakásbetörés történt itthon, 2016 első hét hónapjában pedig több mint 10 ezer.* A biztosító azt is kiderítette, hogy az otthonokban előforduló értékek közül – készpénz, laptop, mobil, tévé, ékszer – mi az az egy, amit megmentenénk, ha lenne rá lehetőségünk.
Tavaly közel 29 ezer betöréses lopás történt Magyarországon, 2016 első hét hónapjában pedig közel 15 ezer.* Az értékeinket sokszor jobban bebiztosítjuk, mint az egészségünket: a munkavállalási korú lakosság fele rendelkezik lakossági vagyonbiztosítással.* De vajon mi lenne az az egy dolog, amit megmentenénk otthonunkból, ha tehetnénk? A Generali ennek is utánajárt.
betoro
Készpénz, laptop, mobil?
Mint kiderült, egy olyan háztartásból, ahol található készpénz, laptop, mobiltelefon, tévé, nagyobb értékű háztartási eszköz, ékszer, kanapé, játékkonzol és tablet, egy betörés esetén a legtöbben (40%) a 100 ezer forint értékű készpénzt tartanák meg. A második helyen 20%-kal a laptop áll, ezt a megkérdezettek ötöde mentené meg, ami különösen igaz a fiatalokra, illetve a felsőfokú végzettségűekre. A mobiltelefont 12% tartaná meg a legszívesebben.
A tévét mindössze 8% választaná, ezen belül legnagyobb arányban (11%) az alapfokú végzettséggel rendelkezők döntenének így, és mindössze 4% a 18-29 éves korosztályból. Érdekes, hogy az első helyen végzett készpénzzel azonos (100 ezer forint) értékű ékszert csak 7% mentené meg.
lopas
Az ORFK adatai is alátámasztják, hogy éppen azokra az értékekre pályáznak a betörők, amelyeket a legjobban féltünk: a leggyakrabban eltulajdonított tárgyak között az első öt helyen a készpénz, az arany ékszer, a laptop (notebook, Ipad), a televízió és a háztartási gépek szerepelnek.
Így előzhetjük meg a bajt
Ahhoz, hogy nyugodtan mehessünk el a munkába vagy éppen hosszabb időre kikapcsolódni, elengedhetetlen egy jó lakásbiztosítás. Szerződéskötéskor a biztosítani kívánt vagyontárgyak értékét is meg kell határoznunk, amit nagyban megkönnyíthetünk, ha pontos leltárt készítünk. Egyébként most különösen megéri lakásbiztosítást kötni: ha január 13-ig kötünk új Generali Házőrző Nívó biztosítást, 1 hónapot, Extra esetén 2 hónapot, Top lakásbiztosításhoz pedig 3 hónapot ajándékba kapunk az első éves díjból.
lakat
Persze a megelőzésre is érdemes odafigyelni, főleg, ha hosszabb időre megyünk el otthonról. A legjobb, ha gondoskodunk riasztóról, és a legnagyobb értékeinket széfbe helyezzük. Nagyobb összeget semmiképp se tartsunk a lakásban. Ha van olyan szomszédunk, akiben megbízunk, megkérhetjük, hogy figyeljen oda otthonunkra, amíg mi távol vagyunk.
*NRC omnibusz kutatás, 2016. augusztus – 18-59 éves korosztály körében, reprezentatív a lakosságra korcsoport, nem, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján, Rendőri eljárásban regisztrált betöréses lopás és lakásbetörés bűncselekmények száma az ENyÜBS 2010-2015. évi és 2016. I-VII. havi adatai alapján, Magyar Biztosítók Évkönyve 2015

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.